Sütő tisztítása könnyedén

A legfinomabb és legegyszerűbb ételek a sütőben készülnek. Legyen az gyors vacsora, vagy habos sütemény – de a sütő tisztítása pár mozdulattal, elképzelhetetlen konyhai feladat tűnhet.

Sütő tisztítása könnyedén

A sütő takarításához nem elég egy mosogatószeres szivacs, hatékonyabb fegyverek kellenek. Vannak erős vegyszeres tisztítószerek és vannak olcsó vegyszermentes praktikák.

Kevésbé makacs szennyeződések ellen

Az egyik leghatékonyabb zsíroldó az ecet. Gyakorlott háziasszonyok biztosa ismerik ezt a módszert vagy valahol máshol már alkalmazták is. Ha a zsír még nem égett rá teljesen a felületre, akkor egy higítatlan ecetbe mártott szivaccsal, némi dörzsöléssel el is távolíthatjuk a szennyeződéseket.

Ezután csak vizes ronggyal kell áttörölni és könnyedén megtisztítottuk a sütőt.

Ecet- szódabikarbóna

A sütőhöz házi tisztítószert is használhatunk, főleg ha nagyon odaégett valami. Szódabikarbóna és ecet felhasználásával sűrű masszát készítünk, és ezzel súroljuk át a sütő belsejét.

Ne mossuk vagy töröljük le rögtön, 15-20 percig engedjük, hogy kifejtse a hatását. Ezután vizes szivaccsal majd száraz ruhával befejezhetjük a munkafolyamatot.

Ez a kombináció tisztít, fertőtlenít és szagtalanít.

A makacs szennyeződések felpuhítása

Ha a  sütő alján vagy oldalára már menthetetlenül odaégett a zsír vagy a kosz, súrolás helyett puhítsuk fel először. A titkos recept 1 fél pohár almaecet ás 2 evőkanál cukor.

Akkor vigyük fel a sütő oldalára illetve aljára, amikor az még nem hűlt ki teljesen. Hagyjuk rajta 1 óráig és utána szivaccsal könnyen eltávolíthatunk minden égett foltot.

A sütő rácsairól se feledkezzünk meg. Egyszerűbb, ha a kádba tesszük, és ott kenjük be a cukros almaecetese egyveleggel. Itt könnyedén áttörölhetjük és leöblíthetjük.

Környezetünk és egészségünk védelmét szem előtt tartva mindenképpen vegyszermentes megoldásokat válasszunk a sütő tisztítására.

Azért is fontos, hogy ne maradjon vegyszer a sütőben, mert ebben készítjük az ételeinket. Csillogóan tiszta lehet a sütő vegyszer mentesen.

Ecetes lábos

  • hőálló edénybe tegyünk forróvizet, abba egy bögre ecetet
  • tegyük a sütőbe 180 fokon percre
  • a kihűlt sütőt vizes szivaccsal töröljük át

Nagy szemű só

  • nagyobb mennyiségű ót keverjünk össze annyi vízzel, hogy egy csöpögő masszát kapjunk.
  • ezzel kenjük be a sütő belsejét
  • -kb 20-25 perc múlva könnyedén letörölhetjük a leolvadt sós koszt
  • tehetünk bele szódabikarbónát a hatékonyság érdekében

Citrom

  • a vízben elkevert citrom a természetes tisztítók non plusz ultrája
  • gyorsan, tökéletes eredményt kapunk
  • egy citromos vízzel teli edényt 160 fokos sütőben 30 percre beteszünk, hagyjuk forrni, majd a kihűlt sütőt ezzel a vízzel kimossuk

De számtalan olyan módszer van, ami nem tartalmaz vegyszereket és még a kellemetlen szagokat is eltűnteti. Ilyen a kávézacc vagy a mosószóda. Ha kicsit jobban körülnézünk otthon rájövünk, hogy számtalan praktika létezik a sütő tisztítására.

Mindenekelőtt ne hanyagoljuk el és ne halogassuk a megtisztítását. A fent említett módszerekkel a sütő tisztítása könnyedén megoldható.

Vagy válasszunk olyan sütőt, ami magától besegít nekünk a tisztításba pirolitikus, katalitikus vagy gőztisztítással.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Sütő tisztítása könnyedén
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD