Pirolitikus, katalitikus vagy gőztisztítású sütő használta

Ki szeretne olyan sütőt, amivel órákat kell vacakolni, ha van olyan is, ami öntisztító? A modern elektromos sütők több alternatívát is kínálnak a kellemetlen feladat megkönnyítésére – lehet pirolitikus, katalitikus vagy gőztisztítású sütő.

Pirolitikus, katalitikus vagy gőztisztítású sütő használata

A sütőben készíthetjük el finomabbnál finomabb ételeinket, amelyek azonban némi koszt hagynak a sütőtérben. A sütő takarítása nem a leghálásabb feladat, de időnként el kell végezni. Ha viszont okosan választunk készüléket, kaphatunk segítséget magától a készüléktől.

A használati leírásban olvashatunk olyan számunkra idegen szavakat, mint pirolitikus vagy katalitikus. Mindkettő a gép tisztítási folyamatát hivatott jelölni, amit érdemes figyelembe venni, hiszen megkönnyíti dolgunkat a takarításnál.

Nézzük meg külön-külön mi jellemző ezekre a készülékek, plusz megnézzük a gőztisztítású sütő jellemzőit is.

Pirolitikus sütő

Ez az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb tisztítási mód a pirolitikus sütő módszere, amely sokkal keményebben bánik el a sütő falára égett olaj és egyéb maradékokkal, mint például a katalitikus sütő.

A pirolitikus sütő tisztítása során a sütő egy speciális funkcióját bekapcsolva, extrém hőmérsékletre (körülbelül 500 fokra) melegszik fel a készülék. Ennek a hőfoknak semmilyen szennyeződés nem tud ellenállni, így azok egyszerűen hamuvá égnek.

Nem kell aggódni, hogy esetleg baleset történne, hiszen ennél a programnál a pirolitikus sütő ajtaja automatikusan lezár, és nem lehet kinyitni, addig amíg be nem fejeződik.

A pirolitikus sütő teljes lehűlése után pedig a hamut csak egyszerűen ki kell söpörni, majd egy nedves törlőkendővel és egy szárazzal ki kell törölni a sütőteret, ezzel készen is vagyunk a sütő takarításával.

Az egész folyamat több órát is igénybe vehet, szemben a katalitikus sütő tisztítási módszer 30 percével. Kéthavonta célszerű lefuttatni ezt a programot.

Katalitikus sütő

A katalitikus sütő tisztítási funkcióval ellátott sütők belső fala egy speciális zománcozással vannak borítva, amelyek egyfajta katalizátort tartalmaznak. Ez olyan anyag, amely magas hőmérsékleten, oxigén hatására megváltoztatja a zsíros szennyeződések kémiai szerkezetét. Nem engedi lerakódni a zsíros, olajos gőzt.

Ez egy 30 perces program a katalitikus sütőn, amit minden hónapban le kell futtatni, majd egyszerűen csak töröljük le a leoldódott szennyeződéseket.

Fontos, hogy a katalitikus sütőt rendszeresen fel kell melegíteni a tisztításhoz szükséges hőfokra, hogy a beépített katalizátorok megfelelően működjenek. A sütő élettartama is javítható ezzel a funkcióval.

Fontos még továbbá, hogy nem feltétlenül van mindegyik oldal bevonva speciális anyaggal, amelyik nincs ott a hagyományos tisztítási módszert kell alkalmazni.

Ezeket a speciális zománcozott elemeket 2-3 évente cserélni kell.

Gőztisztítású sütő

A gőztisztítású sütő, a nevéből eredően gőzzel süt, kombinálva a magas hőmérsékletet és a forró gőzt. Ezzel a sütővel sokkal egészségesebb és gasztronómiailag tökéletesebb ételeket lehet készíteni, mivel alacsonyabb sütési hőmérsékleten, és kevesebb hozzáadott zsiradékkal készülnek a fogások.

A gőztisztítású sütő maga a konyhaművészet csúcsa, egyetlen hátránya, hogy sokkal drágábbak, mint a hagyományos elektromos sütők. Az ételek jobban megőrzik ásványi anyagjaikat, illetve a bennük található vitaminokat.

Láthatjuk tehát, hogy a már nem is annyira idegen kifejezések valójában mit takarnak. Ha az ember sokat használja a sütőt, érdemes lehet egy öntisztító programmal – legyen az pirolitikus sütő, katalitikus sütő – ellátott készüléket választani. Ha pénztárcánk engedi, a legkorszerűbb technológia a gőzsütés, amely által egészséges, ásványi anyagokban gazdag ételeket tudunk az asztalra varázsolni.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Pirolitikus, katalitikus vagy gőztisztítású sütő használta
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD