Mosogatógép szűrő tisztítása

A mosogatógép talán az egyik leghasznosabb készülék háztartásunkban, amely nagyban megkönnyíti egy háziasszony életét.

De kevesen tudják, hogy a mosogatógép szűrő tisztítása a legfontosabb, mert összegyűjti az élelmiszer maradványokat, vegyszeres és zsíros szennyeződéseket.

Mosogatógép szűrő tisztítása

Ha naponta használjuk a mosogatógépet, legalább havonta egyszer érdemes a szűrő tisztítását elvégezni. Ellenkező esetben számíthatunk egy kis kellemetlenségre, dugulásra, meghibásodásra.

Praktikus és hasznos, mivel olyan időrabló feladatot vállal át, mint a mosogatás, főleg egy hétvégi, össznépi ebéd után nagyon hasznos tud lenni.

Azonban oda kell figyelnünk arra, hogy bizony ezt a készüléket is karban kell tartanunk és időnként ki kell tisztítanunk, hogy minél tovább szolgálhasson bennünket.

A mosogatógép lelke – és ami a legkoszosabb része is egyben – a szűrő, amiből általában 3 db szokott lenni. A mosogatógép szűrő tisztítása nagyon gyorsan és egyszerűen elvégezhető feladat, de nem elegendő, mivel az egész mosogatógépet célszerű tisztítani.

Mielőtt neki látnánk a mosogatógép tisztításának, áramtalanítsuk a készüléket, nehogy ez később gondot okozzon.

A tisztítás két lépcsője

Az első lépés

  • felesleges drága tisztítószerekre költeni, mert a jól bevált ecet- szódabikarbóna párossal átmoshatjuk és fertőtleníthetjük a mosogatógépet
  • 2-3 kanál szódabikarbónával beszórjuk a mosogatógép belsejét, elhelyezünk benne edényben ecetet és magas hőfokú programmal átmossuk.

A második lépés

  • ezután segítségül tudjuk hívni a mosogatógéphez kapott használati leírást, ami alapján ki tudjuk szerelni az alkatrészeket szépen sorban és egyenként meg tudjuk tisztítani őket mosószeres víz és körömkefe segítségével.
  • manapság a legtöbb mosogatógépben 3 db szűrő található, ezeket egyenként kell megtisztítani mosószeres víz és körömkefe, esetleg fogkefe segítségével.
  • az első szűrő nagyobb lyukakkal van ellátva, amely a nagyobb ételdarabokat hivatott felfogni. Szereljük ki a gépből a használati utasítás szerint, majd langyos, mosószeres vízzel és körömkefével jó alaposan tisztítsuk meg.
  • a második szűrő az úgynevezett finomszűrő, amely a kisebb ételmaradékokat fogja fel. Távolítsuk el ezt a szűrőt is, majd az előbbi munkafolyamatot – langyos, mosószeres víz és körömkefe általi tisztitás – ismételjük meg.
  • a harmadik szűrő a mikroszűrő, amely gyakran a zsírt is felfogja. Ez szűrő telítődik meg a leghamarabb, ezért a tisztításnál oda kell figyelnünk, hogy alapos munkát végezzünk. Szereljük ki ez a szűrőt is a mosogatógépből, majd langyos, mosószeres vízzel, valamint egy már nem használt fogkefével jó alaposan súroljuk át.
  • egyetlen feladat van hátra ezután, mégpedig az, hogy a szűrőket megfelelő sorrendben visszaszereljük a gépbe, valamint visszahelyezzük a többi alkatrészt is.
  • Miután megvan minden elem, indítsunk el egy tányérok nélküli – de mosogatószeres vagy akár ecetes (1-2 kupaknyi adag) – programot, hogy átöblítsük a belső teret, és a maradék szennyeződés is lejöjjön.

Van még azonban egy házi praktika, amivel a gép mellett a mosogatógép szűrőjét is lehet tisztítani. Ha időnként elindítunk egy magasabb hőfokú programot, tányérok nélkül, de mosószeresen, az tisztítja a mosogatógép szűrőjét.

Ha tisztítás során felfedezzük, hogy a szűrő nem megfelelő állapotú, azonnal cseréljük ki, mivel csak a tökéletes állapotú szűrő teszi a dolgát hatékonyan.

Most már van egy ragyogóan tiszta, működőképes mosogatógéped, s a rejtélyes koszfoltok sem kerülnek többé az edényekre és poharakra. Dőlj hátra, és hagyd, hogy a mosogatógép elvégezze helyetted a további munkát!

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Mosogatógép szűrő tisztítása
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD