Mit kell tudni a vákuumoló fiókról?
Az ételek frissen a legízletesebbek. De van energiája minden nap friss hozzávalókat vásárolni a főzéshez? És mi a teendő, ha valami mégis megmarad? A megoldás a vakuumoló fiók!
A vákuumoló fiókkal sokkal hosszabban eltarthatóvá teheti az ételeket. A levegő és az oxigén elvonásával a minőség sokkal tovább megmarad, mint a hagyományos tárolás során, pl. műanyag dobozokban vagy csak úgy a hűtőben – mindegy, hogy húsról, zöldségről vagy gyümölcsről van-e szó.
Az új vákuumoló fiók sokféle felhasználási lehetőséggel rendelkezik. Alapfunkciója nagyon egyszerű: a vákuumtasakból, amelybe az élelmiszert csomagoltuk, kiszívjuk a levegőt (különösen az oxigént), amely ezután légmentesen lezár. Így hosszabb ideig megőrizhető az élelmiszer minősége. Ezenkívül a vákuumozó fiókkal lehet az élelmiszereket a szuvidálásra előkészíteni.
Mi is a szuvidálás?
A profi konyhákban ez a párolási módszer, amely intenzívebb ízélményt garantál. A szuvidálás gőzpárolóban történik alacsony, fokra pontos, egyenletes hőmérsékleten hosszabb időn keresztül. Az élelmiszer kinézete, formája, ásványi anyagai és a vitaminjai megmaradnak. A vákuumfiókkal húst, halat, zöldséget, gyümölcsöt készíthet elő szuvidálásra.
Készletezés, tárolás
A vákuumozott élelmiszerek tovább eltarthatók. Rövid távon a hűtőszekrény Perfect-Fresh zónájában, ahol a vákuumozott halak és a zöldségek tovább maradnak frissek anélkül, hogy az ízüket vagy a minőségüket elveszítenék. Mélyhűtőben pedig a vákuum megvéd az íz- vagy illatátviteltől. És nem utolsó sorban a kenyér és a zsemle levákuumozva szobahőmérsékleten hosszú ideig friss marad.
Adagolás
Ha a sajtot, fűszereket vagy szalámit kisebb egységekbe adagolja, akkor mindig friss alapanyag kerül a kezébe.
A puha sajt vákuumozva jelentősen hosszabb ideig marad frissen hűtőszekrényben. Egy adag lasagne vákuumtasakban kényelmesen felmelegíthető gőzpárolóban. Kirándulásokhoz az élelmiszereket pl. müzlit a vákuumozó fiókban tudja adagolni. Így helytakarékos és tiszta lesz a szállítás.
Marinálás
Intenzív ízű húst vagy halat szeretne? Marinálja az élelmiszert a megszokott módon és vákuumozza le. A vákuum hatására a marinád íze felerősödik, mivel az aromák nem oxidálódnak. A fűszerek így közvetlenül és koncentráltan járják át az élelmiszert.
Tárolóedények vákuumozása
A vákuumozható tárolóedények ideálisak nyomásra érzékeny élelmiszerekhez, zöldségekhez, fűszerekhez valamint pl. felvágottakhoz. A vákuumozó fiókban egyszerűen csatlakoztatni kell egy adaptert a tárolóedényhez és a vákuumozási folyamat során a benne lévő levegő eltávolodik.
Praktikus segítség a konyhai mindennapokban
A vákuumoló fiók a legkülönfélébb alkalmazási területeken nyújt támogatást: legyen szó akár adagok készítéséről, marinálásról vagy a szuvid párolás előkészítéséről. Élelmiszerei vákuumozva sokkal tovább eltarthatók, és az ízük is jobban megmarad – friss és már elkészített ételek esetében egyaránt. Egy további előny: nemcsak a hétköznapi élelmiszereket vákuumozhatja, hanem a kényes specialitásokat is – kimondottan kíméletesen.
Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook
Luxus konyhára vágysz?
Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?
Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?