Milyen világítást rakjak a konyhába?

Az egyik legösszetettebb helyiség a lakásban, a konyha. Nagyon sok munkafolyamatot végzünk itt, mint szeletelés, sütés, főzés, mosogatás, amelyek igénylik, hogy rendesen meg legyenek világítva, így nem mindegy milyen világítást rakok a konyhába.

Milyen világítást rakjak a konyhába?

Éppen ezért, ha konyhai világítás ötletekben gondolkodunk, a legideálisabb több pontból érkező funkciót ellátó fényeket alkalmaznunk. 

A modern lakberendezésben már nem szokás külön konyhát és étkezőt kialakítani. Mára a legtöbb élettérben ez a két helyiség egybeolvadt. A fiatalos stílusú elrendezésben már a nappali is közvetlenül hozzákapcsolódott ezekhez az életterekhez. A nappali, a konyha és étkező így egy teljesen egybenyitott teret alkot. Ez az amerikai stílusú konyha. Előnye, hogy már egy pici életteret is nagyobbá tudunk ezzel az elrendezési trükkel tenni. Ha pedig mindezt még különleges világítással is megspékeljük, akkor igazán lenyűgöző eredményt kapunk. Nézzünk néhány ötletet.

Lakásfelújítás vagy új otthonunk megtervezésekor számtalan dolgot át kell gondolnunk. Nem csak azt, hogy hogyan szeretnénk berendezni a lakást, mit hol szeretnénk látni, de bizony gondolnunk kell a világítás kialakítására is hiszen anélkül nem lenne otthonos a lakás.

Felmerül a kérdés, hogy milyen világítást rakjak a konyhába?

A konyhai fényeket leginkább három fontos csoportra oszthatjuk

  • Általános világítás
  • Főzési világítás
  • Étkezési világítás

Manapság már sok lakásban a konyha és az étkező, esetleg a nappali egy légtérben van, ami tovább nehezíti a dolgot, hiszen össze kell hangolni ezt a kvázi 3 helyiséget.

Mielőtt letisztáznánk, hogy milyen világítást is rakjak a konyhába, fontos megemlíteni, hogy az elsődleges fényforrás a természetes napfény. A napfény az ablakokon keresztül jut be a helyiségbe, így egy megfelelő kialakítással konyhánk természetes fényben úszhat, ha az időjárás engedi.

Hasznos lehet a munkapultot ablak alá helyezni, így könnyen megvilágíthatjuk azt természetes módon. Persze vannak olyan helyek a konyhában, ahol nincsen ablak, így ott meg kell oldani, hogy az a terület is kapjon fényt.

A konyhai fényeket leginkább 3 nagy csoportra lehet osztani: általános, főzési és étkezési világítás. Ezekhez a kategóriákhoz csatlakozhatnak különböző hangulat/design világítások is.

Milyen világítást rakjak a konyhába?

Általános világítás

Az általános világításnak – hasonlóan más helyiségekhez – megfelelő fény kell adnia ahhoz, hogy rendesen át lehessen tekinteni az egész konyhát. Megfelelő megoldás lehet, a mennyezetről lelógó fehér fényű fényforrás. Általános világítás lehet az álmennyezeten körben a falakat párhuzamosan követő led vagy halogén izzók.

Ha magas a belmagasság jó választás lehet, hogy felülről lelógatott fénycső, mi kicsit drasztikus megoldásnak tűnhet, illetve irodai hangulata lehet, de ma már lehet kapni nagyon is esztétikus darabokat is. Az esztétika alapvető követelmény az általános világítótestek kiválasztásánál.

Olyan fényforrást is választhatunk, ami nem csak lefelé, de felfelé is vetít fényt, a felfelé irányuló világítás növeli a térérzetet, ami kisebb konyhákban remek megoldás lehet.

Főzési világítás

A főzési területek megvilágítása fontos, hiszen ezeken a területeken végezzük el az előkészítés, feldolgozás, sütés, főzés fázisokat. Ide tartozik a munkapult, a tűzhely, a mosogató megvilágítása.

Ezeken a területeken van szükség a legtöbb fényre, amit az általános világítás már nem old meg, hiszen azt a bútorok, vagy mi saját magunk kitakarjuk. Hasznos lehet minél több, kisebb fényforrást beépíteni például a munkapult fölé, hiszen így több irányból érkezik a fény, és kevesebb lesz a sötétebb folt. Jó megoldást lehet led szalag elhelyezése is, ami a régebbi neoncsöveket váltják fel.

A tűzhely fölé érdemes szagelszívó berendezést helyezni, amikben általában már benne a van a világítás. Ez a világítás akár elég is lehet arra a területre. Ha azonban nincs benne világítás, akkor nekünk kell gondoskodni a megfelelő fényről. Jó megoldás lehet felülről világító fényforrást elhelyezni a tűzhelynél, hiszen főzésben közben kifröccsenhet zsír, olaj, ami kárt tehet a világítóeszközben.

A mosogató esetében is meg kell oldani, hogy megfelelő fényt kapjon. Oldalról vagy felülről érkező, irányított fényű lámpákkal hamar megoldhatjuk a problémát. Hasznos lehet mozgásérzékelővel ellátott világítótestet elhelyezni ezen a területen, amit akár vizes kézzel is biztonságosan tudunk működtetni. Figyelni kell arra, hogy ne nagyon érje víz a lámpát.

Fontos, hogy a konyhai égők fehérek legyenek, napfény spektrumúak, ne torzítsák az ételek színét. A megfelelő világítás baleseteket előzhet meg.

Az étkezési világítás

Ha az étkező és a konyha egy légtérben van, akkor bizony az étkező megvilágításáról is gondoskodnunk kell. Az étkezőasztal – legyen az bárhol is – megérdemel egy különálló világítótestet. Ha van lehetőségünk, akkor ernyős lámpát alkalmazzunk, hogy az izzó ne süssön a szemünkbe. A lényeg, hogy az asztal felülete kapja a fényt. Ha az asztal a falhoz van tolva, jó megoldás lehet egy falikar elhelyezése az előbbi szempontok szerint.

Hangulatvilágítás

A konyhában is lehet szerepe a hangulatfényeknek, de csak a fő világítást kiegészítve, például a falak derítésére, vagy az étkező falán elhelyezett képekhez, esetleg az üveges konyha szekrények, polcok, kivilágítására, mely használatkor is praktikus. Újszerű érdekes látványt nyújt a munkapult élébe beépíthető, és a munkapult alá a konyhabútor lábazatához felszerelt LED‑szalag világítás. A világító lábazat a bútornak lebegő hatást ad, és megvilágítja a szép új járólapot, padlót is. Megfelelő hangulatvilágítás kialakítással harmonikusabbá tehetjük a helységet. Fontos, hogy ne essünk túlzásba sem mennyiségben sem pedig a színeket illetően. Amennyire feldobhatja konyhánkat, annyira ronthat is az összképen, ha rosszul választunk hangulatvilágítást.

Ha van lehetőségünk úgy alakítsuk ki, hogy külön lehessen kapcsolni az egyes világítótesteket, hiszen nincs mindig mindenre szükségünk. Ezzel a megoldással pénztárcánkat is kímélhetjük, ami nem utolsó dolog.

Otthonunk egyik fontos helysége a konyha, ahol rengeteg munkafolyamat zajlik. Fontos a megfelelő világítás kialakítása, ami egyszerre baleset megelőző funkcióval és pénztárcabarát megoldással teszi meghitté lakásunkat.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Milyen világítást rakjak a konyhába?
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD