Milyen vákuumcsomagoló gépet vegyek?

Szeretnénk mindig friss élelmiszereket fogyasztani, ennek megoldása érdekében merül fel a kérdés, hogy milyen vákuumcsomagoló gépet vegyek? Az egészségünk megőrzése érdekében számos dolgot megteszünk naponta.

A legfontosabb a táplálkozás és a mozgás. A mindig minőségi, tápláló, vitaminokban gazdag élelmiszerek beszerzése nem könnyű, de a vákuumcsomagoló gép segítségével megoldható, hogy mindig legyen otthon valami friss.

Milyen vákuumcsomagoló gépet vegyek

A vákuum szó hallatán sokan először bizonyos sci-fi filmekre asszociálnak, pedig a vákuum technológia közelebb van hozzánk, mint gondolnánk.

Konyhánk remek kiegészítő készüléke lehet egy vákuumcsomagoló gép. Hasznos lehet, ami által megváltozhatnak főzési és ételtárolási szokásaink.

A vákuumcsomagoló gép működési elve, a levegő kiszorításon alapszik. Ennek a csomagolási technikának a lényege az, hogy a becsomagolni kívánt alapanyag körül oxigénmentes környezetet hozunk létre egy vákuumszivattyú segítségével.

Úgy ételeink nem esnek át az oxidáció folyamatán, valamint az amúgy oxigénes környezetben gyorsabban szaporodó, ételt bontó baktériumok fejlődése drasztikusan lecsökken.

Ennek a technikának köszönhetően ételeink akár 2-5-ször tovább maradnak fogyaszthatók. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezzel a technikával csak az aerob (oxigén jelenlétében szaporodó) mikroorganizmusok káros hatása csökkenthető. Az anaerob (oxigén jelenléte nem szükségeltetik a szaporodásukhoz) mikroorganizmusok működése aktívabbá válhat.

Vákuumcsomagoló gép esetében az alapanyagot egy gázzáró burkolatba helyezik, a csomagolóeszközben légritkított teret hoznak létre, majd a burkolatot légmentesen lezárják. Gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a levegő nyomását 0,1 bar alá csökkentik.

Ezután a vákuum csomagolt terméket 0 és +4 fok közötti hőmérsékleten szükséges tárolni.

Csomagoló eszköz alapján

A vákuumcsomagoló gépek a csomagolóeszköz előállítás alapján 2 féle lehet:

 • Az első variáció egy olyan vákuumcsomagológép, amelyik előregyártott tasakot (pl. zacskót) használ fel
 • A második variáció egy olyan vákuumcsomagológép, amelyik magát a csomagolóeszközt is kialakító, úgynevezett formázó-töltő-záró elvű készülék. Ezt a technikát remekül lehet használni sajtok, sonkák, baromfifélék vákuumcsomagolása esetén. Ebben az esetben a termék adagolása kézzel történik, fontos szempont, hogy a hegesztési pont tiszta maradjon

Milyet válasszunk?

Külső vákuumcsomagoló gép

 • a külső vákuumcsomagoló gép sajnos nem alkalmas semmiféle folyadék vákuumozására
 • a húson lévő minimális nedvességet is kiszívja a vákuumtasakból
 • speciális zacskók kellenek a használatához
 • 70 fok felett nem alkalmazhatóak, mert a meleg hatására mérgező anyagok szabadulhatnak fel
 • direkt módon történő vákuumozásra alkalmas
 • kizárólag csak otthoni használatra
 • max 3-5 napi tárolásra alkalmas az így csomagolt termék

Kamrás vákuumcsomagoló gép

 • kamrás vákuumgépek működési elve egészen más, légköri nyomás alatt egy mozdulattal kiszívja a tasakból a levegő 99, 9%-át, a folyadékot viszont bent tartja
 • ezekkel az eszközökkel vákuumozott termékek megfelelően precíz hőkezelés után 21-40 napig megőrzik nutrális tulajdonságukat, frissességüket
 • indirekt módon vákuumcsomagol
 • folyadékkal tudjuk levákuumozni az alapanyagokat, hogy mártásban, szószban, fűszerolajban is tudjuk hőkezelni illetve marinálni
 • dupla hegesztőszálas kamrás vákuumgépet használjunk a légmentes zárás érdekében
 • képesek a lágy levegős vákuumozásra, ami azt jelenti, hogy sérülékenyebb alapanyagok – hal, puha vagy törékeny zöldségek – tökéletes vákuumozására is alkalmas

Pulzáló vákuumtechnológia

 • a tökéletes vákuumcsomagolás új eszköze
 • teljesen kiszívja a termék mellől az oxigént
 • az egészségügyben is nélkülözhetetlen
 • az élelmiszeriparban pedig forradalmi változásokat hoz
 • gyors marinálásra jól használható

A vákuumcsomagoló gépek legfontosabb előnye, hogy általuk hosszabb ideig lehet frissen tartani ételeinket, több ideig tudjuk tárolni azokat, higiénikusak maradnak és akár többet is megtudunk belőlük venni, ami pénztárcabarát megoldás.

Gondoljuk át, hogy milyen élelmiszereket szeretnénk tartósítani. A zöldségek, a gyümölcsök és a húsok hosszú ideig történő frissen tartásához ugyanis eltérő típusú vákuumcsomagoló gépekre és tasakokra van szükség. Erre az élelmiszerek mennyisége, súlya és nedvesség tartalma miatt van szükség. Vegyünk végig az étkezési szokásainkat és ennek tudatában döntsünk.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Milyen vákuumcsomagoló gépet vegyek?
Kategória: Konyhai berendezések

Egy hozzászólás a(z) “Milyen vákuumcsomagoló gépet vegyek?” bejegyzéshez

 1. Puska Ágnes szerint:

  Nagyon szimpatikus a pulzáló vákuumtechnika, bár nyilván ez a legdrágább. Nem tudom előre megmondani, hogy milyen ételeket szeretnék vákumozni, hiszen egy háztartásban minden előfordul: nyershús, készétel, zöldség, hal, gyümölcs és még még sorolhatnám. Egyszemélyes háztartásom van és nagyon sok mindent le is kell fagyasztanom, mert 1 személyre majdnem lehetetlen főzni, napokig pedig nem akarom ugyanazt enni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD