Milyen tűzhelyet vegyek?

A háztartási gépeket illetően nehéz fontossági sorrendet felállítani, azt azért bátran ki lehet jelenti, hogy a tűzhely, benne van az első háromban. Nélküle nem képzelhető el egyetlen ideális otthon sem, és ez a készülék a háziasszonyok legnagyobb segítsége.

Milyen tűzhelyet vegyek?

Azonban ha újat szeretnénk vásárolni és körbe nézünk a piacon, láthatjuk, hogy óriási a kínálat. Ilyenkor teszi fel az ember magának a kérdést, hogy milyen tűzhelyet vegyek?

Rengeteg termék közül választhatunk – ami sokszor gondot jelent – de ha előre fixáljuk, hogy milyen készüléket szeretnénk, az megkönnyíti a választást.

Első és talán legfontosabb szempont, hogy miről szeretnénk üzemeltetni a készüléket?

Gáztűzhely

Az egyik opció, hogy gáztűzhelyet vásárolunk. Ezek a termékek olcsóbbak, valamint az üzemeltetésük is kedvezőbb. Hátrányuk, hogy nyílt lánggal működnek, így könnyebb otthoni balesetet szenvedni.

Választhatunk teljesen gáz üzemű tűzhelyet, ahol a sütő is gázzal működik. Ebben az esetben csak hagyományos sütésre tudjuk használni a készüléket, ahol is a hő alulról felfelé áramlik.

Szerencsésebb választás, ha olyan gáztűzhelyet vásárolunk, aminek a sütőtere elektromos. Ezeket a kombinált tűzhelyek, gázrózsával vannak ellátva, de a sütőterükben a levegő nem csak alulról, de felülről is áramolhat. A gázrózsás tűzhely kiváló választás lehet azok számára, akik szeretik a távol-keleti ízéket és ételeket. Ezeken a tűzhelyeken remek kínai, vagy wokos ételeket lehet készíteni.

Villanytűzhelyek

A másik opció, hogy villanytűzhelyet vásárolunk. Ha nincs gázvezeték bekötve, ott csak ez a megoldás van. Ha azonban gáztűzhelyről váltanánk villanytűzhelyre, előtte érdemes megnézetni szakemberrel, hogy a hálózatot nem terheli-e le túlzottan egy teljesen elektromos tűzhely.

Az elektromos tűzhelyek főzőlapjai két félék lehetnek: kerámia vagy indukciós főzőlaposak.

  • kerámialapos: a tűzhely felülete egyetlen síklapot alkot, amit viszonylag könnyen lehet tisztítani. Üzemeltetésük energia hatékonyabb, mint a gáztűzhelyeké, plusz dizájnosabbak is. Általában extra funkciókkal vannak ellátva úgy, mint maradékhő kijelzés, edényfelismerő funkció, gyerekzár. Hátránya viszont, hogy könnyebb a főzőfelület mellé tenni az edényt, illetve a kerámiaüveg sérülékeny.
  • indukciós főzőlapos: nem sugároz hőt, az az edényben keletkezik. Kisebb a hőveszteség, ezáltal hatékonyabban lehet vele főzni. A kifutott étel sem ég rá a főzőfelületre, így könnyebb tisztán tartani. Hátránya viszont, hogy csak vassal (acéllal) lép kölcsönhatásba, így nem működik mindenféle edénnyel.

Szempontok, hogy milyen tűzhelyet vegyél

A méret

A következő szempont, a méret. El kell döntenünk, hogy mekkora készüléket vásároljunk. Ha már megvan a konyhabútor, akkor a kérdés eldőlt, ahhoz mérten kell kiválasztani a megfelelő méretet.

A szabadon álló tűzhelyek esetében a szélesség, 50, 55 és 60 cm közöttiek. Általánosságban elmondható, hogy az 50 cm széles készülékek nem elegendőek egy háziasszonynak, mivel túl közel kerülnek egymáshoz az edények. A legjobb választás egy 60 cm szélességű tűzhely, ahol kellő távolság van a főzőlapok/gázrózsák között.

Az is fontos, hogy milyen méretű a sütőtér. Az átlag 55-65 liter, ami nagyjából megfelel, de persze ha szélesebb készüléket veszünk pl. 90 cm-est, annak 87 liter a sütőtere. Fontos eldönteni, hogy egy, kettő vagy akár több tálca férjen el benne. Milyen ventilátoros legyen: 1-2 ventilátoros vagy légkeveréses modellt válasszunk.  A légkeverés esetében nagyon egyenletes hő-elosztást érhetünk el, ami sütésnél hasznos lehet.

A régebbi készülékek között találhatunk olyat, ahol csak 3 db gázrózsa van. Ha tehetjük, ezeket kerüljük el, mivel sokkal gazdaságosabb olyan tűzhelyet vásárolni ahol 4 gázrózsa/főzőlap van.

Energiaosztály

A háztartási gépek az európai uniós szabályok alapján „A”-tól „G”-ig kapnak besorolást. Az „A” energiaosztályú készülékek a legkorszerűbbek, energiatakarékosabbak. Mivel egy tűzhely átlag életkora 13-15 év, érdemesebb minél magasabb energiaosztályú készüléket vásárolni, hiszen az évek során bőven visszahozza a befektetett tőkét.

Ezek a legfontosabb paraméterek, amelyek mentén elkezdhetjük kiválasztani a leendő új tűzhelyünket, azonban érdemes lehet oda figyelni arra, hogy milyen egyéb funkciókkal van ellátva a kiszemelt tűzhely. Ilyen lehet: biztonsági hőfokszabályozó (nem engedi túlhevülni a főzőfelületet), időzítő (érdemes olyat választani, ami automatikusan le is kapcsolja a készüléket, ha lejár), piezo gyújtás (nincs szükség gyufára, a szikra automatikusan jön létre), esetleg sütővilágítás.

Nagyon sok paramétert kell megvizsgálnunk mielőtt új készüléket vennénk. Rengeteg kérdés merül fel, azzal kapcsolatban, hogy milyen is legyen a tűzhely. Ha ezekre a kérdésekre megtaláltuk a választ, akkor nincs más dolgunk, mint kiválasztani a megfelelő tűzhelyet, megvásárolni, hazavenni, beüzemelni és indulhat is a nagy sütés-főzés.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Milyen tűzhelyet vegyek?
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD