Milyen turmixgépet vegyek?

Általában évszakváltások alkalmával mindig felmerül az egészségesebb életmódra váltás gondolata. Ezzel együtt a milyen turmixgépet vegyek kérdés is ott motoszkál a fejünkbe, mert több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, sok esetben turmix vagy smoothie formájában.

Milyen turmixgépet vegyek

Bármi is legyen a háttérben, a szervezet mindig meghálálja az odafigyelést, az egészséges falatokat. A vitamindús italokhoz, hogy valóban élvezhetőek legyenek elengedhetetlen egy megfelelő készülék. A boltok polcai roskadásig vannak turmixgépekkel, és sokszor csak tanácstalanul szemléljük a választékot.

Tartalomhoz a forma

 A legfontosabb, hogy gondoljuk végig mire is fogjuk rendszeresen használni.

  • Tejes turmixokat, gyümölcsleveket (smoothiekat), koktélokat, krémleveseket készítünk?
  • Otthon fogyasztjuk el, vagy szeretjük magunkkal vinni?
  • Szeretnénk keményebb zöldségeket (pl. cékla, répa) is krémesre turmixolni vagy csak tejes banán vagy eperturmix amit szeretünk?
  • Forró zöldséglevesekből szeretnénk krémlevest készíteni?
  • Szeretjük a jeges italokat, szeretnénk jégaprításra is használni?

Ha megvannak a preferenciák akkor mehetünk válogatni!

Üvegkelyhes vagy műanyag turmixgépet vegyek?

Az üvegkelyhes turmixgép előnyei

Az üvegkelyhes turmixoknak sok előnye van, ha ki tudjuk használni. Talán a legfontosabb, hogy jól bírják a meleget, ha krém levest akarunk készíteni, és a jég sem okoz karcolásokat a kehely falán.

Sajnos a műanyag turmixok azonnal áldozatul esnek a jégnek, vagy a fagyasztott gyümölcsöknek és pár használat után úgy nézhetnek ki, mint ha évek óta dolgoztatnánk őket.  
E mellett a mosogatógépet is jobban bírják, nyugodtan bedobhatjuk a többi edénnyel együtt. A műanyagnál fennáll a mattulás kockázata.

A műanyag kelyhes turmixgép előnyei

Az üveg jóval nehezebb, mint a műanyag főleg, ha tele van turmixszal, problémásabb lehet mozgatni, erősebb kézre van szükség, ha esetleg kicsúszik a kezünkből kisebb a valószínűsége, hogy megpattan, eltörik.

A másik előny a műanyag kehely mellett, hogy nagyobb kapacitású kelyheket tudnak gyártani, mint üvegből, pont a súly miatt, így egy műanyag turmix kapacitása akár több, mint 2 liter is lehet, míg az üveg maximum 1,5 literre képes.

Álló turmixgép vagy hordozható?

Napjainkban már szinte nincs olyan háztartási készülék gyártó, aki ne dobott volna a piacra legalább 1 mix&go típusú készüléket. Ezeknek a legnagyobb előnye, hogy abban a palackban tudjuk magunkkal vinni az italt, amelyben elkészítettük, így reggel sok időt tudunk megtakarítani azzal, hogy nem kell külön öntögetni és mosogatni a nagy kelyhet.

Talán így nagyobb örömmel is készítjük el a mindennapi vitaminbombánkat.

Itt megint a szokások határozzák meg a használatot, de saját tapasztalatom az, hogy amióta a „nagy” turmix mellett van egy mix&go készülékem is sokkal többször viszek magammal valami üdítő és tápláló finomságot.

Teljesítmény

Egy turmixgép mindenekelőtt legyen erős.

A teljesítmény és a fordulatszám összefügg, ami nagyban befolyásolja a végeredményt. Minél nagyobb a motor teljesítménye, annál magasabb fordulatszámra képes. Körülbelül 30.000 fordulat perc teljesítménynél még a keményebb zöldségek, gyümölcsök is selymesek, krémesek lesznek, nem maradnak a lében nagyobb darabok.
Éppen ezért ezeket a készülékeket már nem is turmixnak, sokkal inkább smoothie makernek nevezik.
Természetesen itt is a felhasználási terület határozza meg, hogy kell-e ekkor a teljesítmény, vagy egy alacsonyabb 10.000-15.000 fordulat/perc is megfelel az igényünknek.

Ezek a számok viszont már nem relevánsak az egyre divatosabb mix&go készülékekre, amelyek 1 adag ital elkészítését teszik lehetővé.

Itt a 300-400 W körüli teljesítmény már elegendő, hiszen jóval kevesebb alapanyagot kell feldolgoznia.

A nagy teljesítményű (legalább 900 watt) motor gondoskodik arról, hogy a turmixgép a növényi rostokat olyan apró méretűre darálja össze, hogy azok könnyen felszívódhassanak. Így egyszerűen készíthetünk turmixitalokat magas és erős rost tartalmú, az egészségünk szempontjából kiemelten fontos zöldségekből, például káposztafélékből, zellerszárból vagy céklából.

A kések

Az eltérő szögekben döntött, titánbevonatú pengék  hosszabb ideig maradnak élesek, és rendkívül sokféle alapanyagot képesek simára turmixolni. Nagyon fontos az is, hogy a kések ne melegedjenek fel az alapanyagok aprítása közben, mert akkor a turmix is melegszik. Ez nem csak az élvezeti értékét rontja, de a vitaminoknak sem tesz jót.

8 vágó kés esetén (4 felfelé, 4 lefelé) kisebb teljesítmény is képes nagyobb hatékonyságra.

10 fokban döntött kehely

Az sem mindegy, hogy a turmixgép, hogy bánik az alapanyagokkal. Bár furcsának tűnhet, de egy jó gép, kíméletesen aprítja össze az alapanyagokat. Egy kissé döntött kehelyben, a zöldség- és gyümölcsdarabok folyamatosan áramlanak a kések körül, nem „tömbökbe tömörödve” keringenek benne. Ha a gép nem csupán az alapanyagok finom sejtfalát roncsolja szét (ezzel kipréseli belőlük a folyékony tartalmat), hanem a rostokat is felaprítja apró darabokra, sokkal tartalmasabb és egészségesebb lesz a turmix.

Ráadásul, ha nem isszuk meg egyszerre az egész turmixot, hanem eltesszük későbbre a hűtőbe, az ital akkor is homogén marad nem válik szét az összetevőire.

A turmixgépek vitathatatlanul a legsokoldalúbb konyhai segédeszközök közé tartoznak. Nem csak turmixokat készíthetsz velük, hanem smoothie-kat, leveseket, önteteket, bébikaját, szószokat és még millió más ételt.

Változatos felhasználhatósága miatt minden konyhában hasznos társ lehet és az ezekre a gépekre elköltött pénz általában sokszorosan visszajön majd. Időt, energiát és mosogatni valót spórolsz a használatukkal. Ráadásul néhány olyan ételt is elkészíthetsz otthon, amiket turmixgép nélkül lehetetlen lenne.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Milyen turmixgépet vegyek?
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD