Milyen mosogatótálcát vegyek?

Számos mosogatótálca létezik. A 16 cm széles zöldség mosogató medencétől a 80 cm-es több medencésig csepegtetővel vagy anélkül. Egy konyhába többet is használsz attól függően mekkora lesz a konyha, és milyen igényeid vannak.

Általában 3 anyag közül választhatsz. Van lehetőség pultba, pult síkjába vagy pult alá épített mosogatótálca közül választani.

Mosogatótálca anyagai

Gránit hatású, kerámia, rozsdamentes acél (inox). A mosogatótálca anyagait úgy alakították ki, hogy tartós és ellenálló legyen, így kisebb az esély bármilyen sérülésre, karcálló, ütésálló és a hirtelen hőmérsékletváltozás sem károsítja, és könnyen tisztítható.

Gránit hatású mosogatótálca

gránit mosogatótálca

A gránit hatású mosogatótálca többféle színben is elérhető, ami lehet fehér, jázmin, bézs, szürke, kávé, antracit vagy akár fekete színű is. Nagyon elegáns és modern hatást kelt a konyhánkban. Mindenkinek csak ajánlani lehet, mert nem hibázhatsz vele.

Kerámia mosogatótálca

kerámia mosogatótálca

A kerámia mosogatótálcára jellemző rá, hogy fényes felülettel is kapható, ami különleges hatást kelt a konyhánkban. Több színben is elérhető, de a fehér vagy a világos árnyalatok a legkedveltebbek. Ha az átlagárakat nézzük, akkor ez a fajta a legdrágább.

Rozsdamentes acél mosogatótálca

rozsadamentes acél mosogatótálca

Igazán retro hatást kelt manapság a rozsdamentes acél mosogatótálca, azonban a mai napig nem ment ki a divatból. Általánosságban elmondható, hogy a minimál konyhákhoz nem ajánlható a stílus különbségek miatt. Ennél az anyagnál a pulttal egysíkú vagy pult alá építhető mosogatótálca ajánlott.

Mosogatótálca beépítésének típusai

Pultba építhető mosogatótálca

pultba épített mosogatótálca

Akkor beszélhetünk pultba épített mosogatótálcáról, amikor a pult felett van egy kis pereme még, tehát teljesen ráfekszik a pultra. Akkor ajánlott mindenféleképpen ezt a típust választani, ha a mosogatótálca medencéjének a kivágását az asztalosunk nem tudja szépen megcsinálni. Átlagosan ez tekinthető a legolcsóbb megoldásnak.

Pulttal egy síkban lévő mosogatótálca

pulttal egy síkban lévő mosogatótálca

Egyre jobban elterjednek azok a mosogatótálcák, amik a pulttal egy síkban épülnek be, ha modern és luxus konyhát szeretnénk választhatjuk ezt a beépítési módot is.

Pult alá építhető mosogatótálca

pult alá épített mosogatótálca

Exkluzív hatást keltenek azok a mosogatótálcák, amiket a pult alá építünk be, úgy hogy a pult vastagsága látszódik. Általában ezeknek elég borsos ára van. Nagyon ügyeljünk rá ebben az esetben, hogy ne áztassuk be a pult és a mosogatótálca peremén.

Látható előlapú mosogatótálca

látható előlapos mosogatótálca

Amerikában nagyon nagy divat, hogy a mosogatótálca előlapja kilátszik, ami csak design és ízlés kérdése.

Mosogató formái

Egymedencés, kétmedencés, csepegtető tálcás, kör vagy négyzet alakú esetleg sarok mosogatótálca közül választhatunk.

Egymedencés mosogatótálca

egymedencés mosogatótálca

Akkor ajánljuk az egymedencés mosogatótálcát, amikor kevés a mosatlan vagy rendszeresen mosogatógépet használsz.

Kétmedencés mosogatótálca

kétmedencés mosogatótálca

Régen volt divat a kétmedencés mosogatótálca, de manapság már az egymedencés a divat. Igazából ez egyénfüggő, hogy ki melyik kialakítást szereti. Azonban léteznek olyanok is, amiknél van egy főmedence és van egy kicsi zöldségmosó medence is. A medencék száma, mérete és a csepegtető mérete teljes mértékben a te mosogatási szokásaidon múlik, hogy mire tartasz igényt.

Sarok mosogatótálca

sarok mosogatótálca

Manapság egyre jobban elterjednek a sarok mosogatótálcák is, amik sok esetben a hely szűkössége miatt indokolandók. Ezeket a konyhaszekrény sarkára helyezik el.

Kiegészítők

A mosogatótálcákhoz manapság számos kiegészítő elérhető, ami lehet csepegtető rács, csepegtető tálca, vágódeszka, folyékony mosószer adagoló, lefolyózár, konyhamalac, vagy túlfolyó. Minden azon múlik, hogy mik az igényeink, és hogy mit szeretnénk a konyhánkban tudni.

Vágódeszkás kialakítás

Vágódeszkás kialakítás

Csepegtető rácsos kialakítás

csepegtető rácsos kialakítás

Tehát akkor milyen mosogatótálcát vegyek?

Minden azon múlik, hogy mik a saját igényeink, illetve mi illik a konyhánkba. Nagyon fontos, hogy a színe passzoljon a konyhabútorral. Egy sötét konyhában sötét mosogatótálca legyen. Mondjuk egy barna és fehér konyhaszekrénynél ne legyen szürke a mosogatótálca, mert nagyon elüt. Legyen barna vagy fehér az is. Az sem mindegy, hogy mennyi a költségkeretünk van rá, mert nagyon nagy különbségek vannak árban. Anyag tekintetében a gránit hatásút vagy a kerámiát ajánljuk. Beépítés formája leginkább a pénztárcánktól és igényünktől függ. Számos kiegészítővel kérhetjük még, amennyiben tényleg úgy gondoljuk, hogy szükségünk lehet rá. Egy mosogatószer adagoló és lefolyózár ma már alap egy modern konyhában.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Milyen mosogatótálcát vegyek?
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD