Milyen főzőlapot vegyek?

Egy konyha felújítás során mindig felmerül a kérdés bennünk, hogy milyen főzőlapot vegyek. Most sorra vesszük azokat a beépíthető főzőlapokat, amiket érdemesebb megfontolni az új konyhánk esetén.

Milyen főzőlapot vegyek

A főzőlap kiválasztása mindig nagy fejtörést okoz az embereknek főleg, ha hagyományos tűzhelyet váltunk le beépíthető készülékekre. Nem tudjuk eldönteni, hogy milyet is szeretnénk pontosan, melyik a megfelelő számunkra. Mindenképpen olyan főzőlapot válasszunk, amely a legjobban megfelel az igényeinknek és stílusában is tökéletesen illeszkedik a konyhájához. Mivel beépíthető készülékről van szó, célszerű előre tervezni, és lemérni a főzőlap helyét, hogy olyan főzőlapot válasszunk, ami pontosan elfér a konyhánkban.

Gáz főzőlap

gáz főzőlap

A gáz főzőlapon való főzés legnagyobb előnye, hogy bármilyen edényt használhatunk rajta, azonnal intenzíven melegít, finomabban lehet szabályozni a hőmérsékletet, és nagyobb teljesítménnyel melegíti az edényt, gyorsabban felmelegszik és visszahűl. Ezeknek a beépíthető főzőlapoknak a legkedvezőbb az ára. Hátránya, hogy nehezebben lehet tisztítani, és a nyílt láng miatt a megfelelő szellőztetésről és égéstermék elvezetésről is gondoskodni kell. Sőt még a gázcsőt egy el kell vezetni valahol, ha esztétikus kinézetett akarunk konyhánknak.

Elektromos főzőlap

elektromos főzőlap

Manapság a háztartások jelentős részében, főleg az újabb építésű lakásokba elektromos főzőlap kerül beépítésre. Esztétikusabb, jól illeszkedik a konyhapult felületébe. Előnyei közé sorolható, hogy könnyeben tisztítható és bármilyen edényt használhatunk rajta. Elektromos és kerámia lapok nagy része már rendelkezik gyerekzárral, ami egy plusz biztonságot jelenthet. Hátrányai, hogy a gázhoz képest lassabban melegít, drágább az áram, ezért több lehet a fogyasztás. Ráadásul arra is vigyázni kell, hogy óvatosan tegyük rá az edényeket, mert az évek alatt csúnyán összekarcolódhat.

Indukciós főzőlap

indukciós főzőlap

Az elektromos és a gáz főzőlapok minden előnyét tartalmazzák sőt, felül is múlják. Igaz, még kevésbé ismertek és elterjedtek. A működésmódjukról annyit érdemes tudni, hogy a bennük rejlő indukciós tekercs közvetlenül az edényben fejleszti a hőt anélkül, hogy a főzőlap átmelegedne, bár a meleg edény már visszamelegíti a főzőlapot is. Előnyei mivel nem forrósodik fel az indukciós főzőlap, így biztonságos is, és a tisztítása is kényelmes, mert nem ég oda semmi rajta, és energiatakarékosabb, ami időt is megtakarít. Hátrányai közé sorolhatjuk, hogy kizárólag mágnesezhető edényekkel működik ez a lap és van egy kis alaphangja.

Gáz és Indukciós főzőlap

Gáz és indukciós főzőlap

Amennyiben nem szeretnél kompromisszumot kötni, választhatsz olyan tűzhelyet is, ami kombinált, gáz és indukciós főzőlap is van benne.

Kombinált főzőlapok

kombinált főzőlap

Lehetőséged van kombinálni is a főzőlapok funkcióit úgy, hogy indukciós, gáz, wokos, grilles főzőlapot, és elszívót vagy akár mérleget is tudsz egymás mellé pakolni a pultodba. Ez akkor előny, ha szeretsz főzni és meg akarod adni a módját.

Páraelszívóval kombinált főzőlap

páraelszívós főzőlap

Kettőt egycsapásra. Lehetőség van ma már arra is, hogy a páraelszívónk a főzőlapba legyen beépítette. Lehet aktív vagy szénszűrős kivitelezés is, de aktívnál ügyelni kell, hogy a konyhapult a fal mellé essen, ahol ki lehet vezetni a párát.

Tehát akkor milyen főzőlapot vegyek?

Lehet azt mondani, hogy a gáz főzőlapok már elavultak, bár a szakácsok mégis ezt használják általában a gyorsasága miatt. Talán egyedül az elektromos főzőlapot nem ajánljuk már, mert lassú és maga a főzőlap melegszik. Az indukciós főzőlap ezzel szemben sokkal gyorsabb és nem a főzőlapot melegíti, hanem magát az edényt. Ha nem vagyunk profi szakácsok az indukciós főzőlapot ajánljuk, ami rengeteg lehetőséget nyújt a mai világban hiszen lehetőség van kombinálni más kiegészítőkkel, például grill rácsos vagy wokos funkcióval, esetleg elszívóval együtt is.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Milyen főzőlapot vegyek?
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD