Milyen borhűtőt vegyek?

A magyar étkezési szokás elengedhetetlen része a finom magyar bor. Minden ételhez megtaláljuk a hozzá legjobban passzoló vöröset, fehéret vagy rosét. De milyen borhűtőt vegyünk a megfelelő tároláshoz?

Milyen borhűtőt vegyek?

Sokan bele sem gondolnak, hogy nem mindegy, milyen hőmérsékleten kínáljuk ezeket az italokat, hiszen a megfelelő hőfok hozzájárul a megfelelő savtartalom érvényesüléséhez, ezáltal a bor izéhez. A vörös bort 14-18, a fehér bort 10-12, a rosé bort pedig 8-10 fokosan érdemes kínálni.

A hagyományos hűtők – és a szekrény polcok – nem alkalmasak a borok megfelelő tárolására, speciális berendezés szükséges, ami nem más, mint a borhűtő.

Milyen az ideális borhűtő?

Tisztázni kell magunkban pár kérdést, hiszen méret, design, stílus és egyéb paraméterek mentén a választék szinte végtelen.

Az első fontos paraméter a méret, kapacitás. Ez azt jelenti, hogy hány darab palackot tudunk majd a borhűtőben tárolni. A választék itt is elég nagy, gondoljuk át, hogy mennyi bort szeretnénk benne tárolni valamint, hogy mekkora helyünk van a készülék elhelyezésére és aszerint válasszunk.

Design szempontjából 3 féle borhűtő közül választhatunk: pult alá, pult fölé helyezhető, valamint szabadon álló:

  • pult fölé helyezhető: ezek a típusú készülékek általában néhány palack bor tárolására alkalmasak, és konyhapultra vagy egyéb bútordarabra helyezhetők. Kitűnő választás azok számára, akik csak pár palack bort szeretnének hűteni a megfelelő hőmérsékleten
  • pult alá helyezhető: ezek speciálisan a konyhapult vagy bárpult alá tervezett beépíthető készülékek, melyek tároló kapacitását nem csak otthon, de kisebb bárokban is lehet használni. Ezek általában speciális ventilációs megoldással rendelkeznek, ami által elkerülhető a túlmelegedés. Ezeknek a típusoknak a legnagyobb előnye, a beépíthetőség.
  • szabadon álló készülékek: mivel ezek a típusok nem kerülnek beépítésre, így a megfelelő típus kiválasztásához csak a rendelkezésre álló szabad hely, a hűtendő palackok száma, és a pénztárcánk szab határt. A hagyományos hűtőkhöz hasonlóan ezek a készülékek is szabadon mozgathatók, át vihetjük egyik szobából egy másikba, megjelenésüket tekintve akár a szoba egyik dísze is lehet

A következő szempont, ami alapján válogathatunk, az a stílus. Manapság már számos borhűtő stílus megtalálható a piacon, az egyszerű festett acél kiviteltől, a tradicionális fáig. Azt a fajta készüléket kell választanunk, amelyik a legjobban illeszkedik a környezetbe. Például egy fa-tégla berendezésű helyiségbe érdemes fa kivitelű készüléket vásárolni.

Milyen borhűtőt vegyek?

Érdemes továbbá, üvegajtóval ellátott modellt választani, hiszen nem csak designban ad egy kis pluszt az üvegajtó, de azáltal a laikusok is láthatják, hogy egy borhűtőről van szó. Fontos viszont, hogy az üveg UV szűrővel legyen ellátva, ami meggátolja, hogy a káros fények kárt okozzanak a borokban.

A borhűtő – mint ahogy a nevében is benne van – hűtésre alkalmas készülék. A borhűtők esetében a hűtés kétféle módon lehet megoldva:

  • kompresszor által: a kompresszorok a hagyományos készülékek megbízható erőforrásai. Egyenletes és stabil hűtést tesz lehetővé, valamint precízen szabályozható a hőfok
  • termoelektromos módon: ezek a készülékek halkabban üzemelnek, mint a kompresszoros társaik, és gazdaságosabb is az üzemeltetésük. Hátrányuk viszont, hogy kisebb kapacitással rendelkeznek. Jellemzően a környezeti hőmérséklet alatt 25-30 fokkal működnek, ami megfelelő a vörösborok számára, de például a fehér boroknak már nem biztos, hogy jót tesz

A borhűtők választhatók úgynevezett single, vagy dual hőmérsékleti zónás kivitelben. A single típusoknál a hűtőtérben egyfajta hőfok állítható be, míg a dual típusoknál kettő.

Az alsó hűvösebb részben tárolhatjuk a fehér borokat, míg a fenti részben a vörös borokat. A modernebb típusoknál a hőfok digitális kijelzőn jelenik meg, míg a régebbi típusoknál mechanikus termosztát jeleníti meg azt.

Egy borhűtő polcrendszere lehet fix vagy kihúzhatós/csúszópolcos. A fix változatok előnye a stabil, fix tároló felület, míg a kihúzhatós változatok előnye, hogy könnyebben hozzáférhetünk a borokhoz.

Megjelenésbeli és funkcióbeli pluszt adhat a borhűtőnek, ha belső világítással rendelkezik, illetve ha zárható az ajtaja.

A borszakértők tudják, hogy nem csak a hőmérséklet számít a borok tárolásánál, hanem a páratartalom is. Számos készülékben van páratartalom szabályzó, ami segít a megfelelő páratartalom fenntartásában. Ha megfelelő a pára a hűtőtérben, úgy a borok tovább őrzik meg értékeiket, zamatjukat.

Láthatjuk tehát, hogy nem is egyszerű válaszolni arra a kérdésre, hogy milyen borhűtőt vegyek, azonban ha megvan az elképzelésünk, hogy milyen fajta bort és mennyit szeretnénk tárolni, nincs más hátra mint a megfelelő készüléket beszerezni, gyorsan feltölteni a polcokat és indulhat is az esti iszogatás.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Milyen borhűtőt vegyek?
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD