Mi a különbség egy 100.000 Ft-os és egy 5.000.000 Ft-os konyha között?

Ha egy új konyhát szeretnél, akkor vedd elő a pénztárcád, és nézd meg milyen mély, mert a konyhák olyanok, mint az autók: léteznek hihetetlen olcsók és hihetetlenül luxus áron számolt konyhák. Mi a különbség az olcsó és drága között? Azt most megtudhatod.

Mitől olcsó egy konyhabútor?

Konyhákat már 70.000 Ft-tól lehet venni bútorboltokban készen. Az ilyen bútorboltos konyhák kb 70-300.000 Ft között vannak, és leginkább a méretűk befolyásolják az árat.

Ez az ár a konyháknál szuper olcsónak számít, és azért ilyen olcsó, mert a lehető legtöbb anyagot kispórolják belőle, és a lehető legolcsóbb anyagokból építik össze. Azonban ez kívülről nem feltétlenül látszik.

Az egyik nagy csapda az olcsó konyháknál, hogy kívülről még lehet szép is, designos, de legalábbis elfogadható, csúnyának nem mondható. Azonban, ha közel mész hozzá, hozzáérsz és kipróbálod a mozgó alkatrészeket, akkor derül ki a turpisság, miszerint a létező legolcsóbb, leggagyibb, legvékonyabb anyagból vannak. Acél vagy alumínium fogantyúk helyett műanyagot használnak. Pára hatására a dekor réteg elválhat a forgácslaptól.

Tehát az ilyen konyhák csak pár évig használhatóak, és ez idő alatt sem kellemes a használatuk.

Mitől lesz drága egy konyha avagy, hogy lehet 5.000.000 Ft-os konyhád?

Innentől kezdve már egyedi konyhákról beszélhetünk, amik személyre szabottan és méretre készülnek, olyan designnal, amilyet te szeretnél.

Az árat nagyon sok tényező növelheti. Egy ugyanolyan kinézetű konyha kerülhet 500.000 Ft-ba is és 2.000.000 Ft-ba is. Minden azon múlik, hogy mennyire szeretnél egyedit, milyen anyagminőségre van szükséged, milyen extra funkciót szeretnél, stb.

Nézzük külön-külön, hogy mik befolyásolják az árat, és eldöntheted, hogy neked ezek alapján mire van igényed és mire nincsen.

Egyedi tervezés

Az egyedi konyhák alapból felárral indulnak, mivel ezeket nem tömegesen gyártjuk. A te igényed alapján van megtervezve, így minden konyhánál az egyedi tervezés munkaidejét meg kell fizetni.

Egyik ügyfelünk konyhaterve

Egy bútorbolti kész konyhát egyszer megterveznek és után már csak gyártani kell, amennyit csak szeretnének. Ha ebből megcsinálnak 100 konyhát, akkor is csak egyszer kellett terveztetni. Ha veszünk 100 egyedi konyhát, akkor ott 100 egyedi tervezés szükséges.

Méret

Az elég egyértelmű szerintem, hogyha van egy 2 méteres konyhánk, amit ha 4 méteresre szeretnénk megcsinálni, akkor dupla annyiba fog kerül, ha ugyanolyan anyagokat veszünk alapul. Tehát ugyanolyan anyagok mellett az ár nőni fog, ahogy növeljük a konyha hosszát.

Továbbá nem mindegy, hogy plafonig építjük be a felső szekrényeket vagy elhagyunk fél métert.

Anyagminőség

Nagyon meghatározza az árat, hogy milyen anyagból készül vagy milyen vastag a munkalap, szekrény, ajtó és fiók. Ár szempontjából nem mindegy, hogy laminált lapból készül esetleg PVC fóliás, magasfényű akril réteges, egyedi színre festett, furnérozott fa felső réteggel, tömör fából, természetes kőből vagy akár márványból. Akár 2-3-szoros árak is kijöhetnek, ha igényes vagy.

Nem mindegy, hogy valaki a bútorlapok élére milyen vastag élzárt rak. Vannak papírvékonyak, amik pár évig bírják csak, és elkezdenek leválni. Ezeket alkalmazzák az olcsó bútorboltokban. Vannak 1 mm és 2 mm vastagak, amik akár egy 20 évig bírják. Az ár itt is többszöröse lehet, attól függően, hogy mit választasz.

Az bútor anyagminősége az egyik, ahol sokat lehet spórolni, és nagyon el lehet szállni az árral. Nagyon fontos, hogy tud mit is kérsz, és egy magas ár sok esetben csökkenthető, ha megelégszel egy gyengébb minőséggel is.

Szekrény típusok

Ár szempontból nem mindegy, hogy polcos szekrények vannak a konyhában vagy tele van fiókkal, esetleg nyitott ajtó nélküli szekrények.

A legolcsóbb megoldás egy szekrénynél, ha nyitott polcként funkciónál ajtó nélkül. Utána jön a polcos ajtós szekrények. Végül a legdrágább a fiókok lesznek, mivel itt több vasalatot kell beszerelni, több az alapanyag mennyisége, és több ezeknek a munkadíja. Tehát az a konyha, ahol több fiók van, drágább lesz, mintha csak ajtós szekrényeket alkalmaznál.

Vasalatok és záródások

Ha elfogadjuk, hogy a fiókok drágábbak, akkor még mindig ott van az a kérdés, hogy milyen fiókot vegyünk. Léteznek „filléres” fiókok és 2-3-4-szer drágábbak is. Vannak olyan fiókok, amikor maga a gyártó a fiók oldalt, kávát is ad, és lényegében csak a fiók hátoldalát, előlapját és az alját kell megcsinálni. Általában ezek sokkal drágábbak, mert komplexebb, simább, kifinomultabb a működésük.

Aztán nem mindegy, hogy a fiók egyszerű záródású vagy csillapított záródású. Ezzel is meg tudja duplázni a fiókokra költött összeget. Szeretnénk-e, hogy a fiók magától kinyíljon, ami megint jelentős tétel.

Csillapított záródásról egy bemutató videó

Ajtók esetében is lehet egyszerű vagy csillapított záródású. Sarok ajtókat egyszerre szeretnéd kinyitni, hogy így hozzáférj az egész sarokhoz? Számtalan felnyíló ajtótípus van. Meddig szeretnéd, hogy felnyíljon az ajtó, szeretnéd-e, hogy bárhol meg tudd állítani, csillapított legyen-e a záródás, két ajtót egyszerre tudj felnyitni? Legyen-e benne üveg, ami megint csak jelentős felárat képvisel.

Ha már kinyitottad az ajtót, akkor legyen-e benne kihajtható polc például sarok szekrénynél? Vagy legyen-e benne kihúzható belső fiók? Ez a belső fiók lehet gyártó által készített acélszerkezet, esetleg üvegbetéttel vagy egy sima laminált lapos fiók.

Szeretnél-e kihúzható rácsos polcokat, rekeszeket, mondjuk fűszertartóként vagy üvegcséknek. Ezek sem olcsóak, és kívülről ezek sem látszanak egy konyhánál. Két ilyen rácsos szerkezetnek az ára egy olcsóbb konyhával vetekszik.

Fogantyúk

Ahhoz, hogy kihúzzunk egy fiókot vagy kinyissunk egy ajtót, kell egy fogantyú vagy egy nyitási megoldás. Több különböző megoldás van különböző árakon.

Fogantyúk: Legegyszerűbb megoldás, ha erre a célra egy kézzel megfogható fogantyút teszel fel.

Kilökő: Ha nem szereted a fogantyúkat és minimál designt szeretnél, akkor nyithatod a fiókokat és ajtókat úgy is, hogy megnyomod őket és pár centire kilöki egy szerkezet azokat, majd manuálisan kinyitod teljesen.

Auto kilökő: Ugyanaz, mint az előző, csak itt fiók esetében teljesen kilöki a fiókot automatikusan. Ehhez elég csak kicsit megnyomni vagy meghúzni.

Alu profil: A fiók vagy ajtó tetejére illesztünk egy alumínium profilt, ami úgy van kiképezve, hogy be tudjuk akasztani az ujjainkat, és így nyithatunk.

„J” bemart profil: Még elegánsabb megoldás, ha magába a fiókban és ajtóba van bemarva ez a J profil. Azonban ezt csak festett ajtók, fiókok esetében tudjuk megcsinálni, ami miatt drágább lehet a konyha.

Gola profil: A fiókok és ajtók mögött egy hosszú alumínium profil van, aminek köszönhetően be tudunk nyúlni a fiók előlapja mögé a fiók előlapját meghúzva tudjuk kinyitni a fiókot vagy ajtót.

Ha pedig fából készülnek a fiókok és ajtók, akkor millió egy bemarás típus lehet, amiknek a munkadíját megint csak meg kell fizetni.

Felső szekrény ajtó esetében még lehetőség van az ajtók alját meghosszabbítani, így mivel túlnyúlik a szekrényen lent, ki lehet nyitni.

Vagy ha nagyon modernek szeretnénk lenni, akkor ma már mozgásérzékelős nyitás is lehet.

Beépíthető gépek, kiegészítők

Hogyha egy háztartási gépet be kell építeni, akkor annak is lesz anyag és munkadíja, szemben a szabadonálló gépekkel. Be tudod építeni a sütőt, főzőlapot, páraelszívót, mikrót, kávéfőzőt, hűtőt, fagyasztót és még a szemetest is a mosogató alá.

Egyedi kialakítások

Az árat természetesen befolyásolja minden olyan egyedi kialakítás, ami nem szokványos vagy ritka konyhák esetében. Ezek plusz utánajárást, munkadíjat vonnak maguk után.

Design

Lehet egy konyha csúcs szuper, modern, tele extrával, ha közben olyan csúnyán vannak összeválogatva a színek, minták, hogy rossz ránézni. Ha egy konyha szép, akkor az sokszor feláras olyan szempontból, hogy valaki gondolkozik azon, hogy neked szép konyhád legyen, ezért ennek az illetőnek a munkadíját szintén meg kell fizetni. Gondolj bele, hogy kifizetsz egy konyhára 1 millió forintot, de bűn ronda és unalmas, ezért nem érzed benne jól magad. Azért 1 millió az ára, mert a méret, az anyag és az extrák miatt ennyire jött ki, de a színek nincsenek összhangban.

Gondolom neked is megér egy kicsivel többet, hogy olyan konyhád legyen, ahol jól érzed magad, szeretsz főzni benne, és jó ránézni egy nehéz nap után. Ezt valakinek meg kell terveznie.

A felső kék konyha 1 m Ft, az alsó fehér 1.1 m Ft. Melyiket választanád a kettő közül?

Tehát egy szép konyha mindig is feláras lesz, akár szeretnénk, akár nem.

Tanácsadás

Egy egyedi konyhabútor esetében megvan azaz előnyöd, hogy aki tervezi figyelembe veheti a helyiség adottságait, a nappalid vagy a lakás stílusát, így ahhoz illő designt javasolhat. Vagy segít eldönteni, hogy milyen lámpákat érdemes használnod, hogy a konyhának megfelelő világítása legyen. Esetleg tanácsot tud adni, hogy milyen háztartási gépeket vegyél, és aki csinálja a konyhád ő maga is tudja hozni a háztartási gépeket így neked ezzel nincs gondod.

Egy bútorbolti konyhabútor vásárlásnál nem fogsz kapni ilyen tanácsokat, hiszen a bútorboltokat nem érdekli, hogy illik-e majd az ő konyhabútoruk a te lakásodba vagy sem.

Márka

Ahogy korábban írtam, a bútorbolti konyhák a legolcsóbb anyagokból készülnek általában. Ezzel szemben egyedi konyha készítésnél lehetőséged van minőségi anyagokból készíteni a konyhád, ami azt jelenti, hogy tudsz márkás alkatrészeket kérni bele. Maga a márka megléte egyfajta biztonságot ad, mert tudod, hogy nem csak 2 évig fog működni, hanem tovább is. Emiatt, ha például bizonyos márkájú fiókot szeretnél, akkor magát a márkát is meg kell fizetni.

Tartósság

Nem mindegy, hogyha veszel egy konyhabútort, akkor az mennyi ideig használható normálisan. Normális esetben egy háztartásban kb 20 évre számolnak egy konyhabútor élettartalmával. Ez idő alatt elhasználódik, ki megy a divatból, megunjuk, túl kicsi már nekünk, stb. Normális esetben, ha egyedi konyhabútort készíttetsz, minőségi anyagokból, tapasztalt asztalossal, akkor kb 20 évre számolhatsz vele. Tehát 20 évente egy háztartásba elég egyszer konyhát csináltatni.

Ezzel eszemben a bútorbolti kész konyhák 2-3 év után már recsegnek, ropognak, mozognak. 4-5 év után nagy eséllyel szét is eshet, megkopik, elengednek a ragasztók, stb. Tehát 20 év alatt 4-5-ször konyhát kell cserélned. Ha kiszámoljuk a matek részét, akkor kijön, hogy mindegy lenne, ha egyedit csináltatnál, és árban kb ugyanott lennél.

Nem beszélve arról, hogy 20 évig lesz egy szép és minőségi konyhád. Ha az olcsót választod, akkor ott van a folyamatos stressz, hogy állandóan egy olyan konyhám van, amit 4-5 évente ki kell, hogy cseréljek.

Tehát mitől lesz drága egy konyha?

Ha van egy 100.000 Ft-os konyhabútor, és ugyanazt asztalossal szeretnéd megcsináltatni, ugyanabból az anyagokból, akkor az egyedi tervezés miatt máris duplájával számolhatsz.

Fontos, hogy minél hosszabb, minél nagyobb a konyhád, annyival drágább is lesz. Az anyagminőségen és fajtán nagyon sok múlik. Nem mindegy, hogy polcos szekrénnyel van tele a konyhád vagy fiókokkal. Nem mindegy a vasalatok, záródások és nyitások fajtája és minősége. Minél bonyolultabb, minél exkluzívabb, annál drágább lesz.

A designon sok múlik, így lehet szép és csúnya konyhád is ugyanazon anyagárak mellett. Ne gondold azt, hogyha valaki tervez neked egy szép konyhád, ugyanannyiba fog kerülni, mintha hasra ütésszerűen kiválaszt 2-3 színt és olyan lesz amilyen. Továbbá a szép és finom anyag alkalmazása a design miatt alapból feláras lesz. Ha csak azért raksz be valamit a konyhába, hogy szebb legyen, de funkciója nincs, akkor nyilván ez emelni fogja az árakat.

És végül, ha minőségi, időtálló, márkás alkatrészeket szeretnél, amiben van anyag, akkor a hosszú és gondtalan élettartam miatt szintén feláras lesz.

Ezen okok miatt egy 3 méteres konyhabútort egy bútorboltban már megkapsz 100.000 Ft-ért, de ha egyedit szeretnél sok extrával, akkor simán lehet belőle 1.000.000 Ft is. Ha pedig nagy konyhád van, legalább 10 méter, akkor gond nélkül tudsz csinálni belőle 5.000.000 Ft-os konyhát is, ha igényes vagy.

Milyen konyhákat készítünk itt az ALACORD-nál?

Az ALACORD kifejezetten minőségi, luxus konyhákra specializálódott. Kizárólag egyedileg tervezünk, egyedi igények alapján, de vannak előre elkészített konyhaterveink, amik közül választhatsz, ha valamelyik tetszik. Nem árulunk és nem készítünk gagyi minőséget, emiatt a konyháink folyómétere átlagosan 150-200.000 Ft-tól indulnak és a határ az ügyfeleink képzelő ereje.

Emellett háztartási kis és nagy gépeket is forgalmazunk, tehát közvetlenül nálunk is megveheted a gépeket, amiket viszünk a konyháddal együtt, és be is szereljük azokat. Továbbá bármilyen típusú és stílusú lámpát be tudunk szerezni, és tanácsot is tudunk adni, hogy mi illik a konyhádba, mi fog kellemes világítást adni. A lámpa katalógusainkat itt tudod megnézni.

Mi a különbség egy 100.000 Ft-os és egy 5.000.000 Ft-os konyha között?
Mi a különbség egy 100.000 Ft-os és egy 5.000.000 Ft-os konyha között?
Mi a különbség egy 100.000 Ft-os és egy 5.000.000 Ft-os konyha között?
Mi a különbség egy 100.000 Ft-os és egy 5.000.000 Ft-os konyha között?
Mi a különbség egy 100.000 Ft-os és egy 5.000.000 Ft-os konyha között?

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Mi a különbség egy 100.000 Ft-os és egy 5.000.000 Ft-os konyha között?
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD