Konyhai burkolat ötletek avagy milyen burkolatot válassz

Sokan gondolják azt, hogy a konyha lelke a megfelelő bútorok, illetve a háztartási berendezések. De van még valami, ami nélkül nem lehet harmónia ebben a helységben, ezt nem más, mint a burkolatok.

A konyhai burkolatokat alapvetően két részre lehet bontani: padlóburkolatra és fali burkolatra. Ezt a két fő csoportot is tovább lehet bontani hideg, illetve meleg burkolatokra.

Konyhai burkolat ötletek

Mivel a konyha elég nagy felületét adják a különböző burkolatok, nem mindegy, hogy hova milyen anyagot teszünk. Nem csak design szempontjából, de használhatóság szempontjából is érdemes körbe járni ezt a témát.

Ha bemegyünk például egy barkácsáruházba láthatjuk, hogy a választék burkolok terén óriási, felmerül az emberben a kérdés, hogy milyen burkolatot válasszak?!

Először is szögezzük le, hogy nincs olyan, hogy speciálisan, konyhában alkalmazható burkolat. Nem kell semmi extra megoldásban gondolkodni, azonban van néhány szempont, amit jó, ha betartunk.

Padlólap

A padlólap kiválasztása meghatározó lehet konyhánk szempontjából, hiszen nem csak, hogy nagyon nagy felület, mutatósnak és egyben biztonságosnak is kell lennie. Hasznos tanács lehet, hogy a padlólap színét a munkalap színéhez igazítsuk (és persze ugyanez igaz fordítva is), hiszen a vízszintes felület a vízszintes felülettel fog tökéletes színharmóniát alkotni.

A legtöbben konyhába hideg burkolatot választanak. Ez jó választás, hiszen élettartam szempontjából, valamint terhelhetőség szempontjából megbízhatók a mai járólapok.

Fontos, hogy olyan járólapot válasszunk a konyhába, ami extra kopásállóságú. Ez azért fontos, mivel a konyhában gyakran egyszerre többen is tartózkodnak (például cipőben), karton vizeket, nehéz szatyrokat teszünk a földre, hűtő, konyhabútor, tűzhely található ott, ami megterheli a burkolatot.

Konyhai burkolat ötletek

Fontos még, hogy kevésbé porózus (lyukacsos szerkezetű) fehéragyag vagy gres lap a legjobb választás a padló burkolására. Ez azért fontos, mert gyakran ejtünk le tárgyakat sütés-főzés közben, ami ezeken a felületeken kevésbé fog eltörni, mint például egy vörösagyagból készült járólapon.

Lényeges, hogy könnyen lehessen tisztítani a felületet, hiszen a konyhában viszonylag gyakran keletkezik kosz.

Talán az egyik legfontosabb szempont a padlóburkolattal szemben, hogy legyen csúszásmentes. Sürgés-forgás közben gyakran kerülhet valamilyen folyadék (leves, gyümölcsök levei, stb) a padlóra, amin könnyen elcsúszhat az ember, és meg is van a baj. Alapvető elvárás a csúszásmentesség, ami a kicsit érdesebb, recésebb felületű burkolatok jellemzői. Ezeken kevésbé csúszik el az ember, még ha nedves is a felületük.

Manapság már kaphatók a járólapok fahatású mintázattal is, amelyek nem csak, hogy szépek, de összhangba hozzák a konyhát a lakás többi helységével.

De nem csak hideg burkolatokban gondolkodhat az ember, ha azon töri a fejét, hogy milyen burkolatot válasszon a konyha padlóját illetően.

Nagyon népszerűek a meleg burkolatok is, mint például a fapadló, laminált padló és a vinil.

A fapadló – legyen az parketta vagy hajópadló – visszacsempészi a otthonosságot, a családias légkört a konyhába. Tisztán tartásuk is könnyen megoldható, színekben is egyre több áll az ember rendelkezésére, a lényeg, hogy harmonizáljon a konyha többi elemével.

A laminált padló remek választás lehet, hogy ha a konyha nincs elválasztva a lakás többi részétől például a nappalitól. Ha ugyanaz a padló fut végig a konyhában, mint a nappaliban az folytonosságot kölcsönöz a lakásnak és még a tér érzet is megnő általa. Szinben szinte csak a képzelet szabhat határt, valamint az jó ízlés.

Manapság népszerű anyag még a vinil. Sokan azt gondolják, hogy ugyanolyan linóleum, mint a régiek pedig nem arról van szó. Ez egy nagyon korszerű burkolat, ami kapható kő- vagy éppen famintázattal. Strapabíró és remekül bírja a megpróbáltatásokat. Előnye, hogy nem csak egyben fektethető le, hanem például csempeként is.

Fali burkolatok

Nemcsak a padló leburkolása fontos, hanem a falé is. A fal szempontjából is többféle burkolat közül választhatunk manapság.

Először sokan csempében gondolkodnak. A fali csempe remek választás, hiszen időtálló, rengeteg színben, formában kapható. Nagyon jól tudnak mutatni a kis méretű csempék a munkapult, sütő körül, legyen az matt, fényes, vagy bordázott felületű. A sütő környékére azonban ezek közül érdemes a könnyen tisztítható (sima, fényes felületű) változatokat választani, hiszen azokról könnyebben lejön a főzés során keletkezett kosz.

A munkapult környékére bátran tehetünk szinte bármilyen csempét anyag és szín szempontjából nyilván a jó ízlés határain belül. Bátran tehetünk akár mintás (virág, gyümölcsök, stb.) darabokat is. Hasznos tanács, hogy a csempe színét, árnyalatát a bútorhoz igazítsuk, mivel a függőleges felület a függőleges felülettel fog tökéletes összhangot képezni.

De van élet a csempe után is. Másban is gondolkodhatunk úgy, mint dekorüveg, tapéta, fali panel, és festék.

Az edzett – dekor – üveg biztonságos, nagyon könnyen tisztítható, rendkívül divatos, hiszen rengeteg színben, mintával lehet kapni. Fontos viszont odafigyelni a megfelelő szigetelésre, ha ezt a fali burkolatot választjuk, amihez kérjük szakember segítségét. Ugyanis, ha az üveg mögé bekerül valamilyen kosz, amit nem tudsz letakarítani, az nagyon zavaró lehet.

Akkor sem kell megijedni, ha a sütő környékére akarunk üveget tenni, hiszen manapság már kapható hőálló üveg, ami kibírja az extrém hőmérsékletet.

A piacon található olyan tapéták is, amiket lehet konyhába is használni. Vízállóak és könnyen tisztán lehet őket tartani. Előnyük, hogy olcsóbbak, mint például a csempék. Remekül lehet kombinálni például a dekorüveggel, ami egy kicsit zsebbenyúlósabb – hiszen két burkolatot vásárolsz – de nagyon egyedi fali burkolatot lehet velük elérni.

A fali paneleket általában a nagyobb barkácsáruházakban lehet beszerezni. Előnyük, hogy ha a konyhabútort is ott vettük, akkor fogunk találni hozzá passzoló burkolatot, ami méretre van vágva. Hátránya viszont, hogy a kínálat nem túl nagy, valamint, hogy tucatmegoldás benyomását keltheti.

Divatos megoldás manapság, hogy a konyhapult fölötti részt nem burkolja le az ember, hanem csak festékkel látja el.  Fontos viszont, hogy olyan festéket válasszunk, ami jól bírja a hőt és a párát, és könnyen tisztítható is.

Színben a választék szinte kifogyhatatlan, valamint egyre divatosabb mágneses festékkel kezelni a felületet, ami egyben praktikus is. A felhordott fémes felület meg tud tartani kisebb mágneseket, sörnyitót, akár kulcsokat is.

Ha a konyha burkolásáról van szó, láthatjuk, hogy óriási a választék. Legyen szó hideg vagy meleg burkolatról, fontos, hogy minőségi termékeket válasszunk, valamint, hogy minőségi kiegészítőket (fugázó, csemperagasztó), amit szakember rakjon fel vagy le.

Egy helyesen megválasztott és felrakott burkolat nagyon sokáig szolgálhat bennünket, anélkül, hogy gond lenne vele. Fontos szempont továbbá, hogy a konyhai burkolatok színben, anyagban passzoljanak a konyhabútorhoz, illetve a lakás többi helységéhez.

Gondoljuk át a designt és kérjük ki a szakemberek véleményét, ha burkolat választásról van szó.

Konyhai burkolat ötletek
Konyhai burkolat ötletek
Konyhai burkolat ötletek
Konyhai burkolat ötletek
Konyhai burkolat ötletek
Konyhai burkolat ötletek
Konyhai burkolat ötletek

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Konyhai burkolat ötletek avagy milyen burkolatot válassz
Kategória: Konyha ötletek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD