Konyhabútor tisztítása házilag

A konyhabútor egy olyan használati tárgy, amely gyakran piszkos lesz, még ha fokozott figyelmet is nyújtunk a tisztán tartására. A háziasszonyok sok időt vesztegetnek el a karbantartásával. Különösen a konyhabútor tisztítása házilag nagy odafigyelést igényel ez a kényes folyamat.

Néhány tipp azoknak, akik a modern konyhabútorok könnyebb karbantartásán gondolkoznak:

 • Az első és nagyon fontos tipp, hogy mindig tartsuk szárazon a konyhabútorunkat, hiszen a nedves, nyirkos helyek a gombák és kórokozók melegágya.
 • Különös odafigyelést igényel a mosogatókagyló, ugyanis itt fordulhat elő a legtöbb nedvesség a konyhában, de ha megfelelően van karbantartva használat után nemcsak a modern konyhabútorát kíméli meg, hanem a gombákat és a kórokozókat is távol tartja.
 • Mivel a konyhabútor rendszeres használat alatt van, ezért rendszeres karbantartást is igényel. Bizonyos időközönként törölgessük át, ezzel is eltávolítva a zsírszennyeződéseket.
 • Különösen a tűzhely környékén fordítsunk nagy odafigyelést a zsírfoltokra.
 • Amennyiben allergiás a különböző vegyszeres konyhai tisztítókra, modern konyhabútorát tisztítsa fehér bór ecettel. A konyhabútor egy igazán alapos tisztítást követően újszerűvé válhat, amennyiben a megfelelő tisztító anyagokat választja. Ezekkel a tisztító szerekkel nemcsak a megfelelő karbantartást végezhetjük el, hanem a ráfordított időn is spórolhatunk, hiszen a felesleges dörzsöléstől is megkímélik a háziasszonyokat.
 • Végül, de nem utolsó sorban a megelőzés talán a legfontosabb dolog a modern konyhabútorok karbantartásánál, hiszen a megfelelő megelőzés sokkal kevesebb karbantartást igényel a háziasszonyoktól.
 • Figyeljünk oda, hogy forró edényt ne tegyünk a konyhabútorunkra, mert annak nyomát bármilyen más tisztítószer sem képes helyrehozni. Minden szennyeződést próbáljunk meg azonnal törölni, lemosni, így kevesebb munka marad a rendszeres karbantartásra, tisztításra.

Egyéb hasznos tanács a konyhabútor megóvására

 • A közvetlen napsugarak elkerülése, ugyanis a folyamatos napnak való kitétele a konyhabútornak elszíneződést is okozhat.
 • Kerüljük el az extrém hőmérsékleti változásokat, helyezze a konyhabútort távol a fűtőtesttől vagy a légkondicionáló berendezésektől.
 • A konyhai kiegészítőket, amelyek a konyhabútoron helyezkednek el, rendszeresen helyezzük át, hogy azok ne hagyjanak nyomot a bútoron.
 • Lehetőleg azonnal töröljük a kiborult vagy csepegtetett folyadékokat. Akár a hosszabb ideig otthagyott vízcseppek is okozhatnak fehér foltokat a modern konyhabútorokon.
 • Fontos hogy a minden tárgyat, ami a konyhabútoron megtalálható és használunk is, emeljük meg, és úgy tegyünk át és ne húzzuk ide-oda a bútoron, mert ez is károkat okozhat.

A tisztítás

A boltok polcain rengeteg általános tisztítószer található, amelyek kisebb szennyeződéseket gond nélkül eltávolítanak. Ezen készítmények használata egyszerű, hiszen egyszerűen csak ráfújjuk a felületre, majd egy nedves szivaccsal letöröljük, ezzel el is végeztük a konyhabútor tisztítását házilag, egyszerű szennyeződések esetén.

A komolyabb szennyeződések – úgy, mint az olaj és zsírfoltok – a tűzhelyek környékén szoktak keletkezni. Az olajos szennyeződéssel az a baj, hogy ha egyszer leragadt, nagyon nehéz megszabadulni tőle, de van egy házi praktika, ami segít.

A trükk lényege, hogy egy tiszta rongyra öntsünk egy kevés növényi/ásványi olajat, és ezzel töröljük át a szennyezett felületet. Zsírfolt esetén is jó szolgálatot tehet nekünk az ecet, amit ha vízzel összekeverünk, remek zsíroldószer jön belőle létre.

Persze a boltok polcain találunk különböző zsíroldószereket, azonban ezekkel vigyázni kell, mert szem/bőr irritáló hatású, nagyon erős tisztítószerek.

Használatuk egyszerű: fújjuk rá a szert a piszkos felületre, hagyjuk pár percig hatni (ne túl sokáig, mivel nagyon erős maróhatásúak), majd vizes szivaccsal töröljük át a felületet.

Miután végeztünk töröljük át az egész pultot egy fertőtlenítő hatású, általános tisztítószerrel vagy csak ecetes langyos vízzel, majd töröljük szárazra.

A legmakacsabb szennyeződéseket viszont csak konyhai tisztítószerekkel lehet a leginkább eltávolítani, de itt is érdemes odafigyelni a megelőzésre. Ne hagyjuk, hogy rászáradjon a konyhapultra a szennyeződés, mert később már nehezebb lesz levakarni róla.

A konyhabútor tisztítása házilag nem a legkedveltebb feladatok egyike, azonban rendszeresen el kell végezni, hiszen enélkül konyhánk nagyon sokat veszít vonzerejéből.

Fontos, hogy mindig a megfelelő tisztítószert használjuk a megfelelő módon és hogy ne várjuk meg, amíg rászárad a kosz a konyhapultra.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Konyhabútor tisztítása házilag
Kategória: Konyha ötletek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD