Indukciós főzőlap hátrányai

Indukciós főzőlap vásárlásakor, kevés olyan eladó van, aki esetleg figyelmeztetne a készülék hátrányaira is. Mert vásárlóként csak nézelődünk és olvassuk a leírást, a paramétereket, de a nap végén tanácstalanok maradunk.

Az indukciós főzőlap hátrányai

Vegyem vagy ne vegyem?

Az elektromos főzőlapoknak három fajtája van: a hagyományos vaslapos, az üvegkerámia, és a legmodernebb, az indukciós főzőlap. Utóbbi főzőlap előnyeit számtalan platformon hangoztatják, de lehetnek olyan tulajdonságai, ami nekünk inkább hátrány.

Az indukciós főzőlap működése

Az indukciós főzőlapok erős, nagy frekvenciás elektromágneseket tartalmaznak a fűtött tekercsek helyett. Ezek olyan mágneses teret hoznak létre, amely a serpenyőt melegíti fel, nem pedig a főzőlap felületét. Így máris ott vagyunk, hogy az indukciós főzőlapok speciális edényt igényelnek. Így le kell cserélni az edényeinket is – a megmaradt edények alja sima kell, hogy legyen. Egy egyszerű wok, vagy hullámos aljú serpenyő már nem megfelelő.

Vastag falú, mágnesezhető edényekkel fog működni az indukciós főzőlap, de jó tudni, hogy a legtöbb acél, vagy öntött vas főzőedény megfelel az elvárásoknak.

Vannak hátrányai

Az indukciós főzőlap hátrányai között kell megemlíteni az árát, kicsit mélyebbre kell a zsebbe nyúlni, ha ezt a fajta főzőlapot szeretnénk, 30-50%-kal drágább lehet, mint egy üvegkerámia főzőlap. Bár a gyártók már erre koncentrálnak leginkább.

Azt is tudnunk kell, hogy az indukciós főzőlap árammal működik, ami drágább, mint a földgáz, igy lehet, hogy az üzemeltetésre kicsit magasabb összeget kell számolni. Zajosabb, mint a gázos készülékek és a kerámialapos társai. Ha éveken keresztül más típusú tűzhelyt használtunk bizony meg kell tanulnunk újra főzni az ilyen típusú főzőlapon. Más lesz a főzési idő és a fokozat beállítást is ki kell tapasztalni.

Indukciós főzőlap közelében szívritmus szabályzó használata nem ajánlott, ugyanis a főzőlap által generált váltakozó mágneses mező befolyásolhatja a működését.

Vannak vélemények és próbálják bizonyítani az indukciós főzőlap egészség károsító hatását.

Az elektromos és mágneses tér a táplálékok víztartalmának rendezett struktúráját rendezetlenné teszi. Ettől pedig nem lesz egészséges az étel.

Érdemes elgondolkodni, utána járni és mérlegelni mielőtt döntünk. Ha megfelel az elektromos hálózatunk, akkor az indukciós főzőlap felé fognak terelni, mert a főzés technológiai fejlődése ezt kívánja. Ha megfelel az elektromos hálózatunk, akkor az indukciós főzőlap felé fognak terelni, mert a főzés technológiai fejlődése ezt kívánja, de a döntés a miénk.

Viszont tény, hogy az indukciós főzőlap legnagyobb előnye, hogy háromszor gyorsabb a kerámia vagy elektromos főzőlapnál.

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Indukciós főzőlap hátrányai
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD