Hova rakjam a konnektorokat a konyhában?

Konyhánk megtervezésekor fontos szempont, hogy élhető és praktikus legyen a helyiség, hiszen viszonylag sok időt fogunk ott eltölteni. Hogy kinek mit jelent az élhető az eltérő lehet, azonban van egy dolog, amit jó ha a konyha tervezésekor előre fixálunk.

Ez nem más, mint hogy hova rakjam a konnektorokat a konyhába?

Hova rakjam a konnektorokat a konyhában?

Nem tűnik bonyolult kérdésnek, azonban ha jobban belegondolunk nem is olyan egyszerű megválaszolni.

Léteznek úgynevezett ökölszabályok, amik kimondják, hogy minden falra minimum 2-3 db konnektort kell elhelyezni, hosszabb falak esetében ezt duplázni érdemes.

Az egyik legkritikusabb helység minden bizonnyal a konyha. Itt használjuk ugyanis a legtöbb elektronikai eszközt, és itt okozza a legnagyobb gondot, ha az egyik eszközt nem tudjuk használni egy másik miatt.

A tervezők a hűtőnek, sütőnek, szagelszívónak általában szoktak tervezni csatlakozási lehetőséget, de nekünk is át kell gondolnunk ezeken kívül hol és mennyi elektronikai eszközt szeretnénk használni, és ezek alapján kell tervezni a konnektorok helyét a konyhába.

A mai, modern világban már léteznek praktikus megoldások arra az esetre is, ha nem szeretnénk, hogy a konnektorok szem előtt legyenek.

Több gyártó kínálatában megtalálhatóak olyan konnektorok, amelyek be vannak ültetve egy bútorba, így nem látszódnak alaphelyzetben. Gombnyomásra aztán kiemelkednek a bútorlapból és ugyanígy gombnyomásra lesüllyednek, hogy ismét láthatatlanok legyenek a szemnek. Ezek a fajta termékek drágábbak, mint a hagyományos konnektorok, azonban helytakarékosság illetve esztétikum szempontjából érdemes lehet őket választani. Ez remek megoldás lehet a konyhapult esetében, ahol mindig szükség van azonnal elérhető áramforrásra, ami így mindig kéznél van.

Íratlan szabályok, mit és hova

 • Az aki már a sokadik „új” otthonába költözik pontosan tudja, hogy hogyan fogja használni majd a konyháját, mire hol lesz szüksége. Az azonban aki az első otthonába költözik, annak fontos előtte jó alaposan megterveznie, hogy mire hol lesz szüksége, mit hol szeretne csinálni a konyhában.
 • A hűtő illetve sütő csatlakozási lehetősége általában adva van valamelyik oldalfalon. Nincs is velünk különösebb tennivalónk, csak be kell dugnunk a készülékünket. Azonban ha még nem alakították ki ezeket a helyeket a falon a szerelők, érdemes elgondolkodni, hogy milyen magasságba kérjük elhelyeztetni a konnektorokat.
 • Általános szabály, hogy a padló szintjétől számított 40 cm magasságban helyezik el őket. Kérésre azonban elhelyeztethetjük 45-50 cm magasságban is, ami a későbbiekben – amikor már nem tudunk olyan gördülékenyen hajolni – jó szolgálatot tehet.
 • Másik fontos hely a konyhánkon belül a munkapult. A munkapulton történik általában a főzés sava-borsa, az előkészítés, finiselés, stb. Ezen a helyen szokás a legtöbb elektronikai eszközt használni illetve tárolni is.
 • Általános szabály, hogy minden munkapult fölé 3-4 db konnektort érdemes telepíteni. Ha van kávéfőzőnk, kenyérpirítónk illetve olyan eszközünk, amit mindennap használunk, és a munkapulton tároljuk, azokra érdemes lehet egy-egy saját konnektort számolni. Ezzel meg könnyítjük a mindennapjainkat, mivel az eszközöket nem kell állandóan cserélgetni a konnektorban.
 • Hasznos lehet a villanykapcsoló mellé telepíteni szintén legalább egy darab konnektort, hiszen oda biztos, hogy nem fog semmilyen bútor kerülni, igy mindig lesz szabad csatlakozási lehetőség, például a porszívónak.
 • A nagy háztartási berendezések konnektorait lehetőleg ne a készülék mögé kérjük, mivel így nehezebb lesz azt kezelni. Mindig kérjük a berendezés mellé, ahol könnyen hozzá tudunk férni például áramtalanítás miatt.
Hova rakjam a konnektorokat a konyhába?

Okos dugaljak

Természetesen a hagyományos konnektorok is használhatóak bármilyen okos kütyü töltésére, de ma már nem árt, ha néhány okos konnektort is elhelyezünk otthonunkban. USB konnektorokkal például simán csak az USB kábellel is tölthetjük telefonunkat, míg a Bluetooth-szal ellátott konnektorokat a telefonunkkal is irányíthatjuk, a wifi-vel ellátott konnektorok pedig rendszeresen információt küldenek telefonunkra a fogyasztásról.

A támpontok

Mosogatógép villanyvételezése

 • Fontos, hogy a mosogatógép mögé nem kerülhet semmi. Sem vízkiállás, sem konnektor. Ezért a konnektor elhelyezését a gép mellett kell megoldani. Erre, ha lehetőség van, a legjobb hely a mosogatógép melletti szekrények valamelyikének háta mögött.

 Beépített főzőlap villanyvételezése

 • Ez lehetőleg a főzőlap alatti falszakaszon legyen. Ide nem konnektor, hanem kötődoboz kerül a nagy áramfelvétel miatt.

 Beépített sütő villanyvételezése

 • Amennyiben a sütő a főzőlap alatt van, akkor az áramellátása megoldható a főzőlap villanydobozából.
 • Ha a sütő máshol van elhelyezve, pl. magas szekrényben, akkor arra figyeljünk, hogy a konnektor ne a sütő mögött legyen elhelyezve, mert ellenkező esetben nem lehet a sütőt rendesen a helyére tolni, kitartja a szekrényből.

 Szabadon álló tűzhely villanyvételezése

 • Ekkor a villanyvételezés lehet a tűzhely mögött, a földhöz közeli részen. Itt fontos, hogy gáztűzhely esetében is szükség van villanyvételezésre, a piezo gyújtás (szikráztató) miatt.

 Hűtőszekrény villanyvételezése

 • A hűtő konnektora lehet a hűtő mögött, lehetőleg földtől kb 30-40 cm magasságban.

Pultvilágítás villanyvételezése

 • Az általunk készített konyhák esetében a pultvilágítás villanykiállását a felső szekrények teteje felett 4-5 cm-el szoktuk javasolni, mégpedig oly módon, hogy a kiállás kapcsolhatósága megoldott legyen.

Mikró villanyvételezése

 • Ha a mikrót a felső szekrényben helyezzük el, legyen az szabadon álló, vagy beépíthető, akkor fontos szempont, hogy itt sem lehet a mikró mögött konnektor. Ebben az esetben vagy a mikró alatt, vagy felett kell, hogy elhelyezésre kerüljön.
 • Magas szekrénybe történő elhelyezéskor, lehet a mikró mögött a konnektor.

 Elszívó villanyvételezése

 • Az elszívóknál fő szabály, hogy a villanykiállás az elszívó aljától számítva legalább 50-60 cm-el magasabban legyen.
 • Kürtős elszívók esetében különösen figyelni kell arra, hogy a konnektor elhelyezése az elszívó körtőjének takarásába essen.

 Pult feletti konnektorok (konyhai kisgépek)

 • Mint már említettük az elég egyértelmű hogy a konyhai kisgépek számára kellenek konnektorok. De itt se mindegy, hogy hol helyezkednek el.
 • Figyeljünk rá, hogy a főzés és mosogatás felett nem lehet konnektor. A pult feletti konnektorok elhelyezése és mennyisége attól függ, hogy hol van olyan felület, ahol a konyhai kisgépeket (kávéfőző, pirító) használjuk, és mennyi konnektorra van szükség.

Egy bevált módszer, hogy a pult felett konnektorok sorába tesszük a pultvilágítás kapcsolóját.

Egy jó megoldás az is, amikor a kávéfőzőt vagy konyhai kisgépet egy pulton álló szekrényben rejtjük el. Ebben az esetben a konnektor kiállás a szekrénybe essen, a gép mögött.

 Pultba rejtett konnektorok

 • Modern megoldás, hogy a konyhai eszközök számára kialakított konnektorok a pultba vannak elrejtve. Ilyenkor az elhelyezendő konnektor alatti szekrény megfelelő kialakításával van lehetőség pultból kihúzható, vagy pultból kiforduló konnektorok elhelyezésére.

Mint minden dolognál – ami otthonunkat érinti – a konnektorok elhelyezésénél is a legfőbb szabály az élhetőség illetve a praktikusság. Fontos, hogy mindig gondoljuk át, hogy mit és hol szeretnénk majd csinálni a konyhában illetve hogy ahhoz milyen áramszerzési lehetőség szükségeltetik. Tervezzük meg, ha kell kérjünk segítséget szakemberektől, akik segítenek megválaszolni azt a kérdést, hogy hova rakjam a konnektorokat a konyhába?!

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Hova rakjam a konnektorokat a konyhában?
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD