Milyen csaptelepet vegyek?

Annyiféle fajta csaptelep van ma már, hogy nehéz eldönteni, milyen csaptelepet vegyek. Mindennap rengetegszer használjuk, megnyitjuk, elzárjuk a csaptelepet, mégsem gondolunk bele, hogy milyen sok szempontnak kellett megfelelnie mire a konyhánk egyik fő része lehetett.

Milyen csaptelepet vegyek?

Fontos odafigyelnünk, ha lecseréljük a csaptelepet, mivel a megfelelő eszközzel pénzt is megtakaríthatunk és a környezetet is óvhatjuk.

A csaptelepből is – mint oly sok eszközből – a választék szinte végtelen, fontos szempont lehet a dizájn is, de a legfontosabb, hogy funkcióját tekintve a legmegfelelőbb kerüljön konyhánkba. Manapság a piacon inkább egykaros változatok találhatóak, amelyekkel egyszerűbb beállítani a hőmérsékletet illetve víznyomást.

Milyen csaptelepet vegyek?

Legelőször azt a kérdést kell tisztázni, hogy meglévő mosogatótálcához vagy teljesen újhoz vegyek csaptelepet. Utóbbi esetben csak a képzeletünk szabhat határt. Általános szabály, hogy a csaptelepek magasak és forgathatók, hogy ne akadályozzanak bennünket pl. mosogatás közben.

Fontos szempont lehet, hogy mennyire víztakarékos a készülék. Manapság már feltüntetik a gyártók, ha víztakarékos vagy extrán víztakarékos az adott csaptelep. Ezzel nem csak a pénztárcánkat kímélhetjük meg, de a környezetet is óvhatjuk.

Ha ezekre a kérdésekre megvannak a válaszok, akkor jöhet a csaptelep formájának kiválasztása:

  • klasszikus, normális kivitel: ezek a modellek találhatóak meg a legtöbb háztartásban, színben és kivitelben a legtöbb változatot itt találjuk. Nincs semmilyen különleges tulajdonsága, megnyitjuk a csapot és jön belőle a víz. Ezeknél a modelleknél viszont figyelembe kell venni a mosogatótálca mélységét. Minél kisebb a mosogató, annál magasabb csaptelepet érdemes beszerelni, hogy a nagyobb edényeket is gond nélkül alá tudjuk tenni.
  • kihúzható fejes kivitel: ezek a modellek nagyon praktikusak, és sokoldalúan használhatók. Működésüket tekintve olyanok akár egy hagyományos tusolófej, kihúzzuk, és máris gond nélkül tele tölthetjük a nagyobb edényeket, illetve könnyebben le tudjuk tisztítani a mosogatótálcát. Hátránya viszont, hogy általában nincs belőlük extravagáns kivitel.
  • vízszűrős csaptelep: a mai világban egyre nagyobb teret hódítanak ezek a modellek, mivel megszűrik a lakásba bejövő vizet, mielőtt azt a poharunkba töltenénk. Ezek a csaptelepek kiváló alternatívái a palackozott vizeknek, hiszen mindig friss és tiszta vizet tudunk fogyasztani anélkül, hogy a palackokat tárolni kelljen. Ezek a modellek némiképp drágábbak, de megéri megfektetni, hiszen hosszútávon visszahozzák az árukat.
  • mozgásra/érintésre reagáló csaptelepek: találhatóak a piacon touch-os csaptelepek is, amelyeket kézzel vagy akár lábbal lehet működtetni. Csak hozzá kell érni a készülékhez és jön is víz. Praktikus lehet, ha tele van mindkét kezünk, de meg kellene nyitni a csaptelepet
  • kivehető csaptelepek: ezeket a modelleket akkor érdemes választani, ha a mosogató az ablak alatt van elhelyezve. Ilyenkor ugyanis gondot okozhat, hogy nem lehet teljesen kinyitni azt, viszont egy egyszerű mozdulattal félredönthetjük a csaptelepet és máris tárva-nyitva az ablak
Milyen

Anyag és szín

Szin tekintetében a mosogatótálca a mérvadó, ahhoz kell igazitani a csaptelep színét.  A klasszikus nemesacélhoz rozsdamentes nemesacél csaptelep illik a legjobban. A piacon megtalálhatóak még a kerámia-króm, gránit, gránit-króm változatok is. Ezeket érdemesebb inkább választani mivel tartósabbak, és nehezebben tapad rájuk a víz, igy kisebb a vízkő kialakulásának az esélye.

Láthatjuk tehát, hogy a csaptelepek piacán milyen sok szempontot kell figyelembe venni, mielőtt kiválasztanánk a számunkra megfelelőt. Érdemes minőségi termékeket vásárolni, mivel nem egy-két évre vesz az ember csaptelepet, hanem hosszabb távra.

Mivel minden esetben fontos, hogy a víz tiszta és egészséges legyen, ezért is lényeges, hogy a csap, amit választ, biztonságos és bevizsgált legyen. Ez garantálja, hogy sokáig megőrzi minőségét, és nem oldódnak ki belőle a káros anyagok. Ezen kívül az is lényeges, hogy tartóssága és használhatósága szempontjából megbízható legyen, hiszen gondoljon bele, akár egy pohár vízért, akár leöblíteni valamit, a csapot naponta akár százszor megnyitja, így nagyon hamar kiderülhet, hogy mennyire bírja a strapát. A gyengébb típusok hamar elkezdenek csöpögni, vagy kilazulnak, és ilyenkor jön rá az ember arra, hogy talán megérte volna a kicsivel drágábbat, de jobbat venni.

A használhatóság még arra is vonatkozik, mennyire könnyű kezelni és szabályozni a víznyomást és a hőmérsékletet. A silányabb csapokat szinte lehetetlen a megfelelő hőmérsékletre beállítani. Emellett környezetkímélő szempontból is lehet hátránya.

1. NYOMÁS

A lakásban adott vízrendszertől függ, hogy alacsony, vagy magas nyomású csapra van szükség. Ha nem biztos a dolgában, mindenképpen kérdezzen meg egy szakértőt.

2. ANYAG, SZÍN ÉS KIALAKÍTÁS

Szín tekintetében a mosogatómedence kiválasztása után lehet gondolkodni a csap színén, vagy ha csak csapot keres, akkor a kinézetét, anyagát a már meglévő mosogatótáljához igazítsa.

A klasszikus nemesacélhoz rozsdamentes nemesacél csap dukál. A piacon a mosogatómedencéhez hasonlóan itt is megtalálhatók a kerámia- króm, gránit, gránit-króm változatok.

Bármelyik nagyon jó választás, kinézetüket és tisztíthatóságukat tekintve is, mert nehezebben tapad meg rajtuk a víz, így a vízkő kialakulásának esélye is kisebb.
Ha megfelelő vízsugár-szabályozója is van, az nagyon megkönnyítheti a munkát, a szélesebb vízelosztás ugyanis hatékonyabbá teszi a mosogatást, így vizet spórolhat, és csökken a vízkőlerakódás. Hab a tortán, hogy a takarítása kényelmesebb és ritkábban is van rá szükség.

Manapság már inkább egykaros csapokat talál a piacon, amelyek előnye, hogy modernebb hatásúak, és egy mozdulattal megnyithatja a vizet, beállíthatja a hőmérsékletet és az erősséget anélkül, hogy mindkét kezét szabaddá kellene tennie.

Lehet: rozsdamentes, gránit-hatás, kerámia-hatás, kerámia-hatás és króm, gránit-hatás és króm, festett csaptelep, festett -króm, akár réz is.

3. KÜLÖNLEGES CSAPOK

Vannak speciális esetek, amikor a hagyományos csaptelepek nem felelnek meg. Például amikor a nagyobb edények nem férnek be alá.

Ilyenkor megoldás a kihúzható fejes csaptelep. Ha mégis fix fej mellett dönt, figyeljen a csaptelep magasságára és ívére!
Ha tervezéskor úgy alakult, hogy a mosogató az ablak alá kerül, akkor a nagyméretű csaptelep miatt ablaknyitáskor mindig akadályokban ütközhet. Kivéve akkor, ha lesüllyeszthető vagy eldönthető csapot választ, mert ezek szabad utat adnak az ablaknyitásra és zárásra.
A zöldségek tisztításakor nagyon megkönnyíti a dolgát, ha zuhanyfejes csaptelepet választ, mert hatékonyabban oszlatja el a vizet, és akár spórolhat is, hiszen a jobb vízeloszlás miatt kevesebb víz is elegendő.

4. VÉDELEM

Ha sikerült megtalálnia a legjobb csaptelepet, egy jótanács: vigyázzon rá! Jelentősen megnövelheti az élettartamát, ha a csap elé, a sarokszelepre tesz egy szennyszűrőt, így a nagyobb darabok biztosan nem károsíthatják a szerkezetet.

Általános szabály a konyhai csaptelepek magasak és forgathatóak, hogy ne akadályozzák a mosogató használatát. 

Azt is döntsük el már a legelején, hogy mennyire vagyunk környezet tudatosak és mennyire fontos számunkra a víztakarékosság mind környezeti, mind pénzügyi szempontokat figyelembe véve. Ma már a csaptelepeken is fel van tüntetve, ha víztakarékos, vagy extra víztakarékos a kivitelezés. 

Ha ezeket a kérdéseket tisztáztuk, akkor jöhetnek a kiviteli különbségek.

A csaptelep a konyha egyik legkisebb, mégis legfontosabb része, ezért ezer okot tudnék felsorolni arra, miért nézzen alaposabban körül, mielőtt kiválasztaná azt a típust, amit utána évekig használ.

Ha csak a konyhai szerepét vesszük szemügyre, akkor is minden mozdulatunkat kíséri: iszunk belőle, vizet használunk a főzéshez, evés után elmosogatunk, kezet mosunk, tisztálkodáskor is azonnal oda nyúlunk… és még sorolhatnánk.

Milyen csaptelepet vegyek
Milyen csaptelepet vegyek
Milyen csaptelepet vegyek
Milyen csaptelepet vegyek
Milyen csaptelepet vegyek
Milyen csaptelepet vegyek
Milyen csaptelepet vegyek

Konyhatervezés 8 lépésben
Ingyenes ebook

Luxus konyhára vágysz?

Tisztában akarsz lenne a lehetőségekkel?
Te sem akarsz unalmas konyhát?

Töltsd le az ingyenes anyagunkat! Hová küldjük?

Konyhatervezés 8 lépésben

Cím: Milyen csaptelepet vegyek?
Kategória: Konyhai berendezések

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

ALACORD